ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες: Αλλάζουν τα κριτήρια για εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2018

Πανελλήνιες:  Αλλάζουν τα κριτήρια για εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2018
eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια βάσει του αριθμού του απολυτηρίου, αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων θα ισχύει για όσους μπουν στην Γ τάξη του Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2018, με στόχο σε βάθος πενταετίας η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Αυτό περιλαμβάνεται στις τελικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», η διαδικασία εξέτασης από το 2018 και μετά θα είναι η ακόλουθη:

-Εξετάσεις, προφορικές αλλά και γραπτές σε ενδοσχολικό επίπεδο δυο φορές κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων τριμήνων στα σχολεία για τους μαθητές τους και υποψήφιους για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Παράλληλα, αξιολόγηση των νέων και βαθμοί με βάση τα αποτελέσματα εργασιών, που πλέον μπαίνουν ενεργά στην εξεταστική διαδικασία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στους υποψήφιους μια πρώτη επαφή με τη λογική ων ΑΕΙ.

-Στο τέλος της χρονιάς Πανελλαδικές Εξετάσεις.

-Η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνεται την πρώτη περίοδο κατά το μεγαλύτερο μέρος, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (πχ 80%) και κατά το υπόλοιπο με βάση τον βαθμό του Απολυτηρίου.

-Ο βαθμός Απολυτηρίου, τώρα θα προκύπτει κατά ένα μικρό ποσοστό την πρώτη περίοδο (πχ 20%) από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά το υπόλοιπο από τις επιδόσεις των μαθημάτων στις εδνοσχολικές εξετάσεις των δυο πρώτων τριμήνων.

Τα παραπάνω, θα ισχύσουν τα πρώτα χρόνια. Στην πορεία και με ορίζοντα πενταετίας θα αυξάνεται το ποσοστό του Απολυτηρίου για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και θα μειώνεται εκείνο των Πανελλαδικών με σκοπό σε πέντε χρόνια από σήμερα να μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μόνο με τον βαθμό Απολυτηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ