ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ο 29χρονος πρόσφυγας τυλίγεται στις φλόγες

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ο 29χρονος πρόσφυγας τυλίγεται στις φλόγες

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ο 29χρονος Σύρος πρόσφυγας αυτοπυρπολείται στο κέντρο φιλοξενίας της ΒΙΑΛ στη Χίο, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο λίγες ώρες μετά το συμβάν. Οι εικόνες σοκάρουν. Ένας αστυνομικός καλεί τον κόσμο να απομακρυνθεί και αρπάζει τον νεαρό πρόσφυγα προκειμένου να τον αποτρέψει. Ο πρόσφυγας όμως τυλίγεται στις φλόγες μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ο πρόσφυγας λούζεται με εύφλεκτο υλικό. Ο αστυνομικός προσπαθεί και να τον αποτρέψει. Όλα, όμως, γίνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο νεαρός Σύρος παίρνει φωτιά και τρέχει μαινόμενος προς κάθε κατεύθυνση. Σοκαρισμένα γυναικόπαιδα που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας φωνάζουν τρομοκρατημένα και να προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Ο πρόσφυγας φέρει σοβαρά εγκαύματα στο 90% του σώματός του. Αρχικά, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο», λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του όμως αποφασίστηκε από τους γιατρούς να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο νεαρός θα διακομιστεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και θα εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εγκαύματα υπέστησαν τόσο ο αστυνομικός όσο και ένα ακόμη άτομο που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση.

Κι ενώ οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι ο 29χρονος πρόσφυγας αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του εξαιτίας της πολύμηνης αναμονής του αιτήματος ασύλου αλλά και των κακών συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο της ΒΙΑΛ, κάποιοι συμπατριώτες υποστήριξαν ότι ο νεαρός έμενε στο κέντρο φιλοξενίας μόλις μία εβδομάδα.

Προς αποφυγή άλλων επεισοδίων, πάντως, ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη στο hotspot του Χαλκειούς.

Σημειώνεται, ότι η ΒΙΑΛ αποτελούσε αρχικά κέντρο υποδοχής και καταμέτρησης προσφύγων και στη συνέχεια, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφύγων, μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή στη ΒΙΑΛ φιλοξενούνται περίπου 800 πρόσφυγες, αριθμός μεγαλύτερος από τις δυνατότητες του κέντρου.

500 μετανάστες έφτασαν στο νησί από την Τουρκία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.607 άτομα. Από αυτά 3.292 στη Λέσβο, 3.587 στη Χίο και 1.728 στη Σάμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ