ΕΛΛΑΔΑ

Πετρόπουλος: Μειονέκτημα του συστήματος η 13η σύνταξη Μπαλαούρα (vid)

Πετρόπουλος: Μειονέκτημα του συστήματος η 13η σύνταξη Μπαλαούρα (vid)
CNN Greece

Απολογητικός εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος για την περίφημη υπόθεση της 13ης σύνταξης στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα.

Ο κ. Πετρόπουλος στο περιθώριο του Συνεδρίου του Economist για την ασφαλιστική αγορά, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και αυτό που συνέβη με την καταβολή της στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται σε μειονέκτημα του συστήματος.

Σε ερώτηση αν αυτό έχει συμβεί και με άλλους βουλευτές, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει και ότι έχει δώσει εντολή να γίνει σχετική έρευνα για πιθανές αντίστοιχες περιπτώσεις. Όσων αφορά την περίπτωση επιστροφής χρημάτων αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις τόνισε ότι ο νόμος δεν έχει σχετική πρόβλεψη και αυτό εξαρτάται από την προσωπική απόφαση του καθενός.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΝΔ, κ. Ιωάννης Βρούτσης , είπε ότι με την περίπτωση Μπαλαούρα, επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε η ΝΔ ότι η 13η σύνταξη ήταν ο “ορισμός της προχειρότητας και του λαϊκισμού”, γιατί δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήριά όπως είχε κάνει η ΝΔ το 2014.
Τόνισε επίσης ότι θεωρεί πως θα υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που θα πάρουν 13η σύνταξη γιατί το σύστημα δεν φρόντισε να βάλει “ασπίδες προφύλαξης”

Πλεόνασμα εμφάνισε ο ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο

Πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τον Φεβρουάριο του 2017, αντί για προϋπολογισμένο έλλειμμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας σε συνέδριο του Economist για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, τα έσοδα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων παρουσιάζουν αυξητική τάση, παρότι μειώθηκαν οι εισφορές. Όπως εξήγησε, «αυτό συνέβη, καθώς αρκετοί ασφαλισμένοι βρέθηκαν πάλι εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι απείχαν, λόγω των υψηλών εισφορών που ίσχυαν».

«Η λύση βρίσκεται στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε στα αποτελέσματα τα οποία, ήδη, αποδίδουν, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ