Πώς «ψάρευε» «γαμπρούς» το κύκλωμα με τις νομιμοποιήσεις αλλοδαπών
Ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «μπίζνα» παράνομης «ελληνοποίησης» που είχε στήσει κύκλωμα, το οποίο οποίο δρούσε για πάνω από μια 10 ετία.
Οι Αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν την οργάνωση και να συλλάβουν συνολικά 25 άτομα συνολικά, ηλικίας από 27 έως 65 ετών, εκ των οποίων οι 6 είναι αλλοδαποί (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες) οι 8 είναι Έλληνες και οι 10 Ελληνίδες, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και 47χρονος, ο οποίος είναι φυλακισμένος.
Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι δύο συμβολαιογράφοι, ένας 65χρονος δικηγόρος, ένας 51χρονος αστυνομικός, που υπηρετεί στο ΑΤ Κυψέλης και τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι της Περιφέρειας Αττικής, όπως διευκρινίστηκε από την αστυνομία.
«Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών διακριβώθηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση αφορούσε ειδικότερα στην παραπλάνηση των Αρχών για την έκδοση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες άδειων διαμονής και εργασίας, με τη χρήση εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων παιδιών Ελληνίδων μητέρων», τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεση. Επίσης, επισήμανε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προχωρούσαν στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών, λειτουργώντας μεθοδευμένα και με διακριτούς προκαθορισμένους ρόλους, ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα oποία κυμαίνονταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.
Κατασχέσαμε 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζουμε άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων παιδιών Ελληνίδων μητέρων».
Πως δρούσε η οργάνωση
Επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ένας Ουκρανός, που διατηρούσε γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο Μεταξουργείο, ενώ άμεση συνεργάτιδά του ήταν μια ομοεθνής του. Η μεθοδολογία δράσης του κυκλώματος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ήταν η εξής:
Αρχικά ένας 34χρονος αλλοδαπός, υπάλληλος του γραφείου στο Μεταξουργείο, εντόπιζε αλλοδαπές σε χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης ή που βρίσκονταν ήδη παράνομα στην Ελλάδα και ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, αναζητούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους ή διαζευγμένους Έλληνες, συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα, που θα έπρεπε να προσεγγίζουν, από πλευράς ηλικίας, τις υποψήφιες προς «νομιμοποίηση» αλλοδαπές, ώστε να μην προκληθούν υποψίες.
Τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλευόμενα τη δεινή οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων, τα έπειθαν να εμφανιστούν ως «συμβιούντες» με αλλοδαπές, αντί λίγων χρημάτων. Παράλληλα, τους έλεγαν ότι είναι πρόσκαιρη η όλη διαδικασία, η οποία περιοριζόταν στο απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.
Στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία των «γαμπρών», τους καθοδηγούσαν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης -και να τους το προσκομίσουν- με το οποίο βεβαιωνόταν ότι είναι άγαμοι, φωτοτυπία της ταυτότητάς τους και βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Έπειτα, έγραφαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες δήλωναν ότι συμβιούν με αλλοδαπές. Για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απευθύνονταν στον 51χρονο αστυνομικό, του ΑΤ Κυψέλης, ο οποίος προέβαινε σε θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε υπογράφοντα, έναντι μικρής χρηματικής αμοιβής.
Τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους για τη σύνταξη συμφώνου συμβίωσης, στο οποίο βεβαιωνόταν το εικονικό των καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε οι συμβαλλόμενοι να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου, ενώ για λόγους προφύλαξης, στο σύμφωνο αναγράφονταν εικονικές διευθύνσεις κατοικίας.
Ταυτόχρονα, δικηγόροι με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, έναντι οικονομικού οφέλους, εμφανίζονταν στην αρμόδια υπηρεσία ως «πληρεξούσιοι» του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού και υπέβαλαν αίτηση για την χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, με την οποία δινόταν στον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στην Ελλάδα, για ένα χρόνο, με δικαίωμα ανανέωσης.
Κατόπιν, τα μέλη του κυκλώματος απευθύνονταν στους (συλληφθέντες) υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής διεκπεραίωναν πολύ γρήγορα την όλη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής.
Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τρόπο να δραστηριοποιηθούν και σε νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με εικονικούς γάμους και ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26 έρευνες σε σπίτια και γραφεία και κατασχέθηκαν συνολικά 213.000 ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της μαστροπείας καθώς και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.