ΕΛΛΑΔΑ

Κατάφερνε να ξεγελάσει τους πάντες παρά τα 73 της χρόνια

Κατάφερνε να ξεγελάσει τους πάντες παρά τα 73 της χρόνια
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η 73χρονη που συνελήφθη στις 23 Μαρτίου για εξαπάτηση πολιτών καθώς έταζε διορισμούς στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, έναντι πληρωμής, ήταν «ικανή να πουλήσει μέχρι και πάγο σε Εσκιμώο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η ηλικιωμένη «Ματούλα» -όπως είναι γνωστή από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της- κατάφερε ενόσω βρισκόταν στα κρατητήρια της Ασφάλειας στη ΓΑΔΑ να «δαγκώσει» τους συγκρατουμένους της, καταφέρνοντας να τους πείσει να της αγοράσουν καφέ και φαγητό, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Μάλιστα, η πειθώ της είναι τέτοια που κάποιοι από τους εύπιστους που έπεσαν θύματά της εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, πιστεύοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί από την 73χρονη, ενώ άλλοι άρχισαν να δανείζονται χρήματα από συγγενείς τους για να της δώσουν τα χρήματα που ζητούσε.

Όπως δήλωσε στους αξιωματούχους της ασφάλειας ένας οδηγός ταξί, που έτυχε να την γνωρίσει:

Μπήκε μέσα στο ταξί και μου έπιασε κουβέντα για την οικονομική κρίση. Όταν άρχισα να της λέω τα προβλήματά μου, απάντησε ότι μπορεί να με διορίσει στο Δημόσιο με τις υψηλές γνωριμίες της. Με αφοπλιστική άνεση μου είπε ότι από βδομάδα μπορώ να εγκαταλείψω το κουραστικό ταξί και να εξασφαλίσω τη ζωή μου.

Σε μια άλλη περίπτωση άνεργος που έπειτα από χρόνια κατάφερε να βρει δουλειά σε εμπορικό πλοίο αποφάσισε να μην μπαρκάρει λόγω της... εμπιστοσύνης που έδειξε στη «Ματούλα». Ο νεαρός πείστηκε ότι σε λίγες ημέρες θα ήταν διορισμένος στο Βρεφοκομείο Αθηνών. «Το ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά με έπεισε ότι ξεκινάω δουλειά. Της έδωσα τα 1.000 ευρώ για να με διορίσει», είπε στους αστυνομικούς. Κατά την παρουσία του στη ΓΑΔΑ, όπου προσήλθε για να δώσει κατάθεση, είδε την 73χρονη και αναφώνησε: «Κοίτα μια χαμηλοβλεπούσα που με κατέστρεψε».

Αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής εξιχνίασαν 28 περιπτώσεις απάτης, ενώ από τότε που συνελήφθη η δράστις και το θέμα πήρε δημοσιότητα προσήλθαν και άλλα θύματα στην Αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Ματούλα» υπήρξε εργαζόμενη του Βρεφοκομείου Αθηνών και ήταν γνώριμη των Αρχών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αφού εξέτισε ποινή δύο ετών για απάτες, αποφυλακίσθηκε το 2014. Τότε ξεκίνησε ξανά τις απάτες, αρχικά με επίκεντρο τη γειτονιά της στον Ταύρο. Εκεί εξαπάτησε ιδιοκτήτρια καταστήματος μανικιούρ πείθοντάς τη να της δώσει 4.000 ευρώ για να τη διορίσει στο Βρεφοκομείο. Η φήμη της όμως εξαπλώθηκε γρήγορα και επί δύο έτη έβρισκε διαρκώς θύματα, τάζοντας διορισμούς με το αζημίωτο.

Οι περισσότεροι από τους πελάτες της ήταν άνθρωποι απεγνωσμένοι από την οικονομική κρίση (μακροχρόνιοι άνεργοι) και εύπιστοι. Πάρα πολλές ήταν και οι περιπτώσεις γονιών που κατέβαλαν τις οικονομίες τους στην 73χρονη για να χαρίσουν στα παιδιά τους το... όνειρο του διορισμού στο Δημόσιο.

Η δράση της σταμάτησε όταν η φήμη της έφθασε στα αφτιά ενός συμβούλου του ΑΣΕΠ, ο οποίος και προχώρησε άμεσα σε αναφορά προς το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλεια Αττικής. Στις 22 Μαρτίου η 73χρονη κάλεσε το υποψήφιο θύμα της, λέγοντάς του ότι αν της δώσει ακόμη 170 ευρώ θα ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία διορισμού του. Ο καταγγέλλων όρισε ραντεβού μαζί της για το πρωί της επόμενης ημέρας, όμως, τα χρήματα που της έδωσε ήταν προσημειωμένα και έτσι οι αστυνομικοί μετά την παράδοσή τους την συνέλαβαν.

Στην κατοχή της ηλικιωμένης και σε έρευνα στο σπίτι της βρέθηκαν πλήθος φωτοαντιγράφων ταυτοτήτων, πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, φωτοαντίγραφα πτυχίων και τίτλων σπουδών, καθώς και βιογραφικά σημειώματα. Επίσης, κατασχέθηκαν πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με τηλεφωνικούς αριθμούς και με τραπεζικούς λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων, τρεις κάρτες αναλήψεως μετρητών, ένα βιβλιάριο τραπέζης και δύο κινητά τηλέφωνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ