ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικός καθαρισμός του παραποτάμιου δάσους Αξιού

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικός καθαρισμός του παραποτάμιου δάσους Αξιού
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα

Την Κυριακή 9 Απριλίου, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα καλεί τους πολίτες για εθελοντικό καθαρισμό της προστατευόμενης περιοχής. Μία πολύ καλή ευκαιρία για περίπατο αλλά και για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη γέφυρα Ανατολικού-Βραχιάς, στις 10:00 το πρωί, με στόχο να καθαριστεί το παραποτάμιο δάσος του Αξιού, το οποίο δέχεται επιβάρυνση κυρίως από πλαστικά μπουκάλια, που κατεβάζει το ποτάμι από βορειότερες περιοχές, ιδίως όταν πλημμυρίζει λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Για όσους εθελοντές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν από τη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο του ΟΑΣΘ, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που θα ξεκινήσει στις 9:30π.μ., μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.

Σύμφωνα πάντως με τον Φορέα Διαχείρισης, "η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε αυτό το τμήμα του ποταμού είναι η άνοιξη, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να ακούσετε πολλά πουλιά που ζουν στο παραποτάμιο δάσος και να χαρείτε τη βλάστηση και τα ανθισμένα αρμυρίκια". Παράλληλα, στις όχθες και στις νησίδες του ποταμού, οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν εύκολα αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, λαγγόνες, λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες.

Σημειώνεται ότι τα παραποτάμια δάση χαρακτηρίζονται από την πολύ πλούσια και πυκνή υδροχαρή βλάστηση. Η δομή των δασών αυτών είναι χαρακτηριστική: ψηλά φυλλοφόλα δέντρα με πυκνά φυλλώματα, όπως ιτιές, λεύκες, σκλήθρα, μουριές, αιωνόβιοι πλάτανοι, φτελιές και φράξοι, μαζί με μια μεγάλη ποικιλία θάμνων όπως αρμυρίκια, αγριοτριανταφυλλιές, βατσινιές, λυγαριές και αναρριχώμενων φυτών, όπως κλιματσίδες, κισσοί και λυκίσκοι δίνουν την εντύπωση αδιαπέραστης ζούγκλας.

Σήμερα επιβιώνουν μόνο λείψανα των δασών αυτών, που παλιότερα κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, και στην περιοχή του Αξιού, σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα, μικρά μόνο κομμάτια του παραποτάμιου δάσους παραμένουν ζωντανά, όπως αυτό στο Φράγμα της Έλλης, αλλά και στο ύψος του χωριού Ανατολικό. Το δάσος συρρικνώθηκε από ανθρώπινες δραστηριότητές όπως οι εκχερσώσεις, οι εντατικές αμμοληψίες, η υπερβόσκηση, η υπεράντληση και η ρύπανση των υδάτων, η παράνομη υλοτόμηση και οι πυρκαγιές. Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας έχει ενταθεί επικίνδυνα και στο δάσος του Αξιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ