ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Φιλί ζωής» της άνοιξης στις ημιθανείς νεραντζιές λόγω του παγετού

Θεσσαλονίκη: «Φιλί ζωής» της άνοιξης στις ημιθανείς νεραντζιές λόγω του παγετού
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα από τις νεραντζιές του δήμου Θεσσαλονίκης, που οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα άφησε ημιθανείς, καθώς ποσοστό 40% απ' αυτές άρχισε να πρασινίζει, βγάζοντας καινούργιο φύλλωμα.

Την κατάσταση είχαν επισημάνει στο Τμήμα Δενδροστοιχιών Αλσών και Φυτωρίων του δήμου Θεσσαλονίκης μέλη του Σωματείου ΘεσΕπί-Κέντρω και της ομάδας «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημήτρης Σωτηριάδης, κατέγραψε αναλυτικά την κατάσταση.

«Η υπηρεσία μας θεώρησε σκόπιμο να μην προβεί σε άμεσες κλαδεύσεις καθώς μία τέτοια ενέργεια εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τη ξήρανση των δένδρων. Πραγματοποιήθηκε ριζοπότισμα με μίγμα αμινοξέων σε 1350 νεραντζιές με σκοπό την ενδυνάμωσή τους. Στη συνέχεια αφέθηκαν τα δένδρα να αντιδράσουν μόνα τους παρά την άσχημη εικόνα που παρουσίαζαν με τα ξερά φύλλα στην κόμη τους. Ένα ποσοστό 40% από τις νεραντζιές άρχισε να πρασινίζει βγάζοντας καινούργιο φύλλωμα. Θα αναμένουμε να αντιδράσουν και τα υπόλοιπα δένδρα μέχρι το τέλος Απριλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηριάδης, ευελπιστώντας ότι «ο αριθμός των δένδρων που στο τέλος θα έχουν ξεραθεί, θα είναι κατά πολύ μικρότερος».

Όπως εξηγεί, μετά το κλάδεμα των ξεραμένων δέντρων, θα φυτευθούν νέα, μετά τον Οκτώβριο ενώ βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης για το είδος που θα αντικαταστήσει τις νεραντζιές.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε ολικός παγετός πέντε ημερών, με ενδεικτικό το γεγονός ότι τόσο μεγάλη σε έκταση και σε διάρκεια κακοκαιρία στην πόλη, είχε να εμφανιστεί από το 1930.

«Στις δενδροστοιχίες της πόλης βρίσκονται φυτεμένα 45.000 δένδρα, στην πλειοψηφία τους φυλλοβόλα που επιλέχθηκαν κυρίως για την αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ότι αφορά στα αειθαλή δένδρα που είναι φυτεμένα στις δενδροστοιχίες της πόλης υπάρχουν κυρίως δύο είδη, η νερατζιά και το λιγούστρο. To λιγούστρο αποδείχτηκε πιο ανθεκτικό είδος και δείχνει να μην επηρεάστηκε από τον ολικό παγετό με εξαίρεση ένα σχετικά μικρό αριθμό δένδρων. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις νερατζιές που οφείλουμε να σημειώσουμε ότι θεωρείται το πιο ανθεκτικό είδος από τα εσπεριδοειδή στις χαμηλές θερμοκρασίες», τονίζει ο κ.Σωτηριάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ