ΕΛΛΑΔΑ

Με ρουκετοπόλεμο είπαν το «Χριστός Ανέστη» στη Χίο

Με ρουκετοπόλεμο είπαν το «Χριστός Ανέστη» στη Χίο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβίωσε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Χίο, ανάμεσα στους ενορίτες των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.

Οι πρώτες ρίψεις ξεκίνησαν μετά τις 10 το βράδυ ενώ μέχρι και μισή ώρα μετά την Ανάσταση τα μεσάνυχτα, οι ρίψεις συνεχίζονταν, χωρίς πάντως τις υπερβολές περασμένων χρόνων.

Λίγο νωρίτερα, οι «ρουκετατζήδες» μαζί με πολλές εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου παρήλασαν παίρνοντας θέσεις «μάχης» προς τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, στέλνοντας μήνυμα πως το φαντασμαγορικό έθιμο θα πραγματοποιηθεί. Η παρέλαση -πορεία διαμαρτυρίας με γαϊδουράκια και σημαίες και ομοιώματα ρουκετών ήταν κοινή για τους «αντιμαχόμενους» ενορίτες που δεν έπαυαν να φωνάζουν ο ένα στον άλλον πειράγματα μέχρις ότου οι δρόμοι τους χώρισαν.

Επικεφαλής των «ρουκετατζήδων» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με το μισό σχεδόν δημοτικό συμβούλιο Χίου και τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη. Παρών στην παρέλαση - πορεία και ο διάσημος αστροφυσικός από τον Βροντάδο της Χίου Σταμάτης Κριμιζής που δήλωσε θιασώτης του εθίμου.

Η παρουσία της Αστυνομίας έντονη αλλά διακριτική ενώ τα σπίτια όσων αντιδρούν στο έθιμο και έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον του ήταν ακάλυπτα αφού παρά τις προσπάθειες αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ