ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Πιστοί μετέφεραν στις πλάτες τους την εικόνα της Παναγίας παρά τη δυνατή βροχή

Τρίκαλα: Πιστοί μετέφεραν στις πλάτες τους την εικόνα της Παναγίας παρά τη δυνατή βροχή
meteora.gr (αρχείου)

Με θρησκευτική ευλάβεια και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό την ισχυρή βροχόπτωση, μεταφέρθηκε και φέτος από την Οιχαλία του Δήμου Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων, στο Αχλαδοχώρι του ίδιου Δήμου, η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση η εικόνα είχε βρεθεί από κυνηγούς των δυο χωριών. Και έτσι αποφασίστηκε να φιλοξενείται στα δυο χωριά, 8 περίπου μήνες στην Οιχαλία και 4 περίπου μήνες στο Αχλαδοχώρι. Μετά την 8μηνη παραμονή της Εικόνας στην Οιχαλία και συγκεκριμένα στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου, κλήρος και λαός αποχαιρέτισαν την Παναγία με την προσμονή της νέας έλευσης τον ερχόμενο Αύγουστο.

Οι πιστοί μεταφέρουν, όπως αρμόζει από την θρησκευτική παράδοση την εικόνα στους ώμους, όπως έπραξαν οι κυνηγοί των δυο χωριών κατά τον εντοπισμό της Παναγίας. Πρώτος σταθμός για την εικόνα ήταν το χωριό της Κρήνης όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της, την υποδέχτηκαν με κάθε τιμή.

Η εικόνα μεταφέρθηκε στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων της Κρήνης, όπου τελέστηκε δέηση και ακολούθησε προσκύνημα.

Στη συνέχεια, η εικόνα «πήρε το δρόμο» για το Αχλαδοχώρι για να φιλοξενηθεί στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς της εικόνας ιερείς και πιστοί έψελναν αναστάσιμα τροπάρια και ύμνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ