ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο των Αρχών νεαρός που έφθασε στη Σύμη από την Τουρκία, λίγο μετά το δημοψήφισμα

Στο μικροσκόπιο των Αρχών νεαρός που έφθασε στη Σύμη από την Τουρκία, λίγο μετά το δημοψήφισμα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το παρελθόν αλλά και τη γνησιότητα του διαβατηρίου που παρουσίασε ένας 28χρονος που έφτασε από τα παράλια της Τουρκίας σε βραχονησίδα κοντά στη Σύμη με ένα φουσκωτό εξετάζουν οι ελληνικές Αρχές.

Ο νεαρός είπε στους άνδρες του Λιμενικού ότι ήταν μόνος του στο φουσκωτό και στην ουσία ήταν σαν να εξέπεμπε SOS όταν κάλεσε από το κινητό του τον διεθνή τηλεφωνικό αριθμό άμεσης βοήθειας.

Αμέσως έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν σκάφη του Λιμενικού και τον οδήγησαν λίγο αργότερα στο Λιμεναρχείο. Είχε μαζί του διαβατήριο και δήλωσε επάγγελμα δικηγόρος χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 28χρονος είπε μονάχα ότι είχε δώσει 2.500 ευρώ σε μέλος δουλεμπόρων για να τον μεταφέρουν στην Ελλάδα. Μόλις όμως, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έφτασαν, αυτός και οδηγός του ταχύπλοου τον εγκατέλειψαν στη βραχονησίδα και εξαφανίστηκαν.

Όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στις οποίες μεμονωμένα άτομα καταφτάνουν από την Τουρκία στη χώρα μας, έτσι και στην περίπτωση αυτή, ο νεαρός θα εξεταστεί από κλιμάκιο της ΕΥΠ.

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έχει δώσει σαφείς εντολές στο αστυνομικό τμήμα Κήπων στον Έβρο, να γίνεται συστηματικός έλεγχος όσων περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί στα χερσαία σύνορα είναι να δακτυλοσκοπούνται και να περνούν από λεπτομερή έλεγχο όλα τα άτομα που προσάγονται ή συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ήδη έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των αστυνομικών συνοριακής φύλαξης και χερσαίων συνόρων σε Έβρο και Ορεστιάδα, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί τα κλιμάκια τόσο της ΕΥΠ όσο και της αντιτρομοκρατικής.

Πάντως μετά τις πολιτικές εξελίξεις με το δημοψήφισμα στην Τουρκία η ΕΛΑΣ είναι έτοιμη αν χρειαστεί να ενεργοποιήσει το σχέδιο που έχει στο συρτάρι της σε περίπτωση που αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά.

Ήδη έχουν καταγράψει όλους τους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν άτομα για γρήγορη ταυτοποίηση, ενώ έχουν ενισχυθεί και σε προσωπικό οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Εν τω μεταξύ μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις επαναπροώθησης μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών και μάλιστα δεν αποκλείεται από το προαναχωρησιακό κέντρο της Κω όσοι από τους παράτυπους μετανάστες έχουν πάρει αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου, να επιστρέψουν όλοι στη Τουρκία.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες των επιστροφών, είναι να προχωρούν γρήγορα και οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και κυρίως η εξέταση που γίνεται σε δεύτερο βαθμό και οι προσφυγές, καθώς εκεί τα πράγματα κυλούν πολύ αργά αφού οι δικαστικές επιτροπές συνεδριάζουν λίγες φορές κατά τη διάρκεια του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ