ΕΛΛΑΔΑ

Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο

Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/kozani.tv/STR

Τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας είναι ο απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όταν ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε, λίγη ώρα αφότου χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί με σκοπό να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας και να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα τι προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή της συντριβής υπήρχε χαμηλή νέφωση, με την ορατότητα να περιορίζεται μόλις στα 500 πόδια, ενώ έπνεαν ασθενείς άνεμοι. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή των Πιέριων Ορέων έχουν σημειωθεί ακόμη δύο αεροπορικές τραγωδίες, τις δεκαετίες του ’70 και του ’90.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων είναι η χαμηλή πτήση που πραγματοποιούσε το ελικόπτερο λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο σημείο, γεγονός που οδήγησε στην πρόσκρουσή του σε καλώδια της ΔΕΗ.

178719471

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/kozani.tv/STR

Στην περιοχή της συντριβής μεταβαίνει και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

178719451


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/kozani.tv/STR

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Το χρονικό

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, έκανε στάση στη Λάρισα και είχε προορισμό την Κοζάνη.

Μόλις χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ στήθηκε μια ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό του, τόσο με χερσαία όσο και με εναέρια μέσα, στα όρια των περιφερειών της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Αρχικά οι έρευνες εστίασαν προς το όρος Μπούρινο αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην περιοχή του Σαρανταπόρου, όπου πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν στο να χαθεί το στίγμα του και στην πτώση του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μοιράστηκε με το CNN Greece ο δημοσιογράφος Γιάννης Νεβεσκιώτης.

sarantaporo

Λίγο αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου, καθώς και τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν: στον υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ), Θωμά Αδάμο, στον ταγματάρχη (ΑΣ), Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ), Κωνσταντίνο Χατζή.

4108503
4108505
4108513


Πηγή: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ)


Πηγή: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ


Πηγή: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη, εκτός κινδύνου, η αρχιλοχίας (ΑΣ), Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίσθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Τα ελικόπτερα «Χιούι»

Το πλήρες όνομα του ελικοπτέρου «Χιούι» είναι Bell UH-1H Iroquois και προφέρεται "Ιροκουά" από την ομώνυμη φυλή των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Το «Χιούι» είναι ένα παρατσούκλι που έχει επικρατήσει και αποτελεί φωνητικό αναγραμματισμό των αρχικών UH-1. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό 48 χωρών.

H μαζική παραγωγή του UH-1H για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και τρία χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν πάνω από 3.900 ελικόπτερα, τα δύο τρίτα από τα οποία ήταν Heuy. Μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982 κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 ελικόπτερα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντίστροφη μέτρηση για τον συγκεκριμένο τύπο ξεκίνησε το 2004, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ταχεία εφαρμογή προγράμματος γενικής απόσυρσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ