ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Αναβίωσε και φέτος στο χωριό Ασή Γωνιά το έθιμο της ευλογίας των προβάτων (pics)

Χανιά: Αναβίωσε και φέτος στο χωριό Ασή Γωνιά το έθιμο της ευλογίας των προβάτων (pics)

Ένα από τα πλέον παραδοσιακά έθιμα της Κρήτης αναβίωσε και φέτος ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου στο ορεινό χωριό Ασή Γωνιά στα Χανιά. Πιστοί από κάθε γωνιά του νησιού αλλά και ξένοι επισκέπτες, βρέθηκαν στο χωριό για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου αλλά και να παρακολουθήσουν την τελετή της ευλογίας των προβάτων.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής τον θεωρούν προστάτη τους και σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά. Ο ιερέας ευλογεί τα αιγοπρόβατα, τα οποία μετά το άρμεγμα συγκεντρώνονται σ' ένα περιφραγμένο χώρο, πάνω ακριβώς από την εκκλησία. Το γάλα που αποτελεί την παραγωγή της ημέρας, μοιράζεται σε πλαστικά μπουκάλια, ενώ μια ποσότητά του βράζεται στον αύλειο χώρο του ναού και προσφέρεται δωρεάν στον κόσμο.

agios georgios ash gonia 3

Το έθιμο αυτό αναβιώνει από τότε που υπάρχει το χωριό και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι θεωρούν αδιανόητο να μην κατεβάσουν τα πρόβατά τους για να ευλογηθούν την ημέρα αυτή. Το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι' αυτό και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται, δε, ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αη-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό.

agios gerorgios ash gonia

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν σήμερα στην Ασή Γωνιά ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.«Έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να διατηρούμε αυτά που οι πρόγονοι μας έχουν αφήσει», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου σημείωσε ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας τα ήθη και τα έθιμα μας αποτελούν κυματοθραύστη».

Το χωριό Ασή Γωνιά θεωρείται κτηνοτροφικό χωριό και υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκτρέφονται 25.000 πρόβατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ