ΕΛΛΑΔΑ

Έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη με κρούσματα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες

Έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη με κρούσματα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Επιδημίες ιλαράς έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη, λόγω των κενών που υπάρχουν στην εμβολιαστική κάλυψη της μεταδοτικής ασθένειας με τα άτομα που επηρεάζονται κυρίως να είναι ηλικιωμένοι και παιδιά.

Ειδικότερα, κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της "συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων", δήλωσαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε δέκα χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία- ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.

«Είναι απαράδεκτο να ακούμε ότι παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια», δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, αναφερόμενος στα στοιχεία του ECDC.

Σημειώνεται πως η ιλαρά είναι μια λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας. Ο ιός της μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω του αέρα. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά προκάλεσε 134.000 θανάτους το 2015.

Από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, ενώ το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό σχετικά με τις πρόσφατες επιδημίες στην Ευρώπη είναι ότι πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και όχι μόνο παιδιά που έχουν νοσήσει. Το 2015 και το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανοσοποίηση είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα υγείας καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί τους ανθρώπους στο να απορρίπτουν πιθανόν σωτήρια για τη ζωή εμβόλια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην αντιπαράθεση σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και στην διστακτικότητα κάποιων οικογενειακών γιατρών.

Πολλοί ενήλικες δεν αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, θεωρώντας εσφαλμένα ότι αυτές αφορούν μόνο τα βρέφη και τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ