ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» από το Συμβούλιο των Εφετών στην έκδοση τριών Τούρκων στρατιωτικών

«Όχι» από το Συμβούλιο των Εφετών στην έκδοση τριών Τούρκων στρατιωτικών
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην Ελλάδα θα παραμείνουν οι τρεις εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα και απέρριψε το νέο αίτημα έκδοσής τους στην γειτονική χώρα.

Στην εισήγησή της η εισαγγελική λειτουργός σημείωνε νωρίτερα πως «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των στρατιωτικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η εισαγγελέας μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

«Οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδησή τους» είπε η κ. Σταθέα, η οποία επεσήμανε πως από την πρώτη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία ως προς τα ζητήματα περί δίκαιης δίκης, αλλά αντίθετα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου από τον κ. Ερντογάν ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής» είπε η εισαγγελέας και κατέληξε: «Εισηγούμαι να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ