ΕΛΛΑΔΑ

Ο οδηγός της «μοιραίας» Porsche έτρεχε με πάνω από 260 χιλιόμετρα την ώρα

Ο οδηγός της «μοιραίας» Porsche έτρεχε με πάνω από 260 χιλιόμετρα την ώρα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας τον Φεβρουάριο, που στοίχισε την ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ενός μικρού παιδιού. Ο οδηγός της Porsche φαίνεται πως έτρεχε με ταχύτητα που ξεπερνούσε κατά πολύ τα 260 χιλιόμετρα την ώρα.

Η έρευνα των πραγματογνώμων του Δημοσίου έδειξε πως ο24χρονος Γιώργος Βακάκης την ώρα που έχασε τον έλεγχο του οχήματος του έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος η ξέφρενη πορεία της Porsche προκλήθηκε από κλατάρισμα (απότομη απώλεια αέρα) του οπίσθιου δεξιού ελαστικού. Ο αρμόδιος πραγματογνώμονας, κ. Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ερευνά τι είναι αυτό που προκάλεσε το κλατάρισμα.

Τέσσερις οι παράγοντες που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων, εκ των οποίων τέσσερις έχουν μπει στο μικροσκόπιο, καθώς θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί. Ένας παράγοντας που ερευνάται είναι το κατά πόσο μπορεί να είχαν επηρεαστεί τα ελαστικά από

τυχόν ακινησία της Porsche. Στις περιπτώσεις που ένα αυτοκίνητο δεν κινείται συχνά παρατηρείται ότι μειώνεται η πίεση των ελαστικών, κάτι το οποίο μπορεί να καταπονήσει τα ελαστικά, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη πολύ μεγάλης ταχύτητας. Υπενθυμίζεται ότι η μοιραία Porsche δεν ήταν το όχημα που χρησιμοποιούσε ο 24χρονος οδηγός στην Ελλάδα και την οδήγησε εκτάκτως, διότι το δικό του αυτοκίνητο παρουσίασε πρόβλημα.
troxaio

(EUROKINISSI/Στέλιος Μισινάς)

Ένας άλλος παράγοντας είναι το κατά πόσο το συγκεκριμένο ελαστικό που έσκασε μπορεί να είχε κάποιο «αφανές» πρόβλημα από παλαιότερη χρήση του αυτοκινήτου. Σε πολλές περιπτώσεις η καταπόνηση ενός ελαστικού (για παράδειγμα από απότομη πτώση σε λακκούβα) προκαλεί εσωτερικό πρόβλημα που δεν φαίνεται, παρότι κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει μοιραία αποτελέσματα. Επίσης, δεν αποκλείεται στο τελικό πόρισμα να συμπεριληφθεί και κάποιος εξωγενής παράγοντας (δηλαδή που έχει να κάνει με το περιβάλλον όπου εκδηλώθηκε το δυστύχημα).

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι - παρά τις αρχικές εκτιμήσεις - έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο το κλατάρισμα να οφείλεται σε υπερθέρμανση, καθώς δεν βρέθηκαν ανάλογα σημάδια αλλοίωσης στο πέλμα.

Άγνωστο αν είχε χρόνο να αντιδράσει ο οδηγός

Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί από τον πραγματογνώμονα το επόμενο διάστημα είναι το κατά πόσο υπήρχε ή όχι χρόνος αντίδρασης για τον οδηγό. «Ο οδηγός ήταν νηφάλιος. Όταν όμως τρέχεις με τέτοιες ταχύτητες, αρχίζεις να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο σε οβάλ σχήμα, το οποίο σε μέγεθος δεν είναι μεγαλύτερο από τον πάτο μίας κανάτας με νερό. Το κατά πόσο ο οδηγός είχε την απόσταση και το χρόνο να αντιδράσει είναι υπό διερεύνηση. Οι χειρισμοί θα ελεγχθούν με βάση τα ίχνη που έχουμε και την ταχύτητα που θα υπολογιστεί ότι είχε αναπτύξει», λέει αρμόδια πηγή.

troxai1

(EUROKINISSI/Στέλιος Μισινάς)

Η Porsche συγκρούστηκε σε δύο διαφορετικά σημεία πριν φτάσει στο αυτοκίνητο της οικογένειας Πατμανόγλου. Η πρώτη σύγκρουση έγινε στην άκρη διαζώματος που χωρίζει το δρόμο με το πάρκινγκ αυτοκινήτων και η δεύτερη στο πεζοδρόμιο του πάρκινγκ. Γενικότερα ως αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος εξετάζονται - μεταξύ άλλων: Η απειρία του οδηγού (αν δηλαδή με διαφορετικό χειρισμό θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του οχήματος), η υψηλή ταχύτητα και η κατάσταση των ελαστικών.

Στάχτη το «μαύρο κουτί»

Πριν από το σημείο της τραγωδίας υπήρχαν δύο ταμπέλες που υπενθύμιζαν το ανώτατο όριο ταχύτητας. Η πρώτη σήμανση σημείωνε ότι το ανώτατο όριο ήταν 120 χλμ./ώρα και η δεύτερη (λόγω εξόδου της Ε.Ο.) 100 χλμ./ώρα. Στο... μικροσκόπιο έχουν μπει στοιχεία που θα μπορούσαν να δείξουν αν ο 24χρονος Γιώργος Βακάκης φρέναρε ή όχι πριν από τη φονική σύγκρουση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με ενδείξεις, προσπάθησε να φρενάρει αλλά δυστυχώς ήταν πια αργά. Η ταχύτητα ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης.

Υπενθυμίζεται ότι στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Μία μητέρα με το 3χρονο παιδί της που επέβαιναν σε παρκαρισμένο όχημα, ο 24χρονος οδηγός της Porsche και ο 24χρονος συνοδηγός.

troxaio2

(EUROKINISSI/Στέλιος Μισινάς)

Οι πραγματογνώμονες του Δημοσίου δεν είναι οι μόνοι που θα ερευνήσουν την Porsche. Η οικογένεια του αδικοχαμένου Γιώργου Βακάκη έχει ορίσει δικούς της τεχνικούς συμβούλους, το ίδιο και η οικογένεια του άτυχου συνοδηγού και καλύτερου φίλου του Βακάκη, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα.

Δυστυχώς, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο της τραγωδίας το «μαύρο κουτί» (ο εγκέφαλος) της Porsche έγινε στάχτη, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μην μπορούν να αντλήσουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδειχθούν για εκείνους πολύτιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ