ΕΛΛΑΔΑ

Πώς έδρασαν οι δράστες που τοποθέτησαν την βόμβα στα γραφεία της Eurobank

Πώς έδρασαν οι δράστες που τοποθέτησαν την βόμβα στα γραφεία της Eurobank
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην οδό Σανταρόζα, λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο των γραφείων της τράπεζας Eurobank όπου οι δυο τρομοκράτες άφησαν τη βόμβα, βρισκόταν και ο συνεργός τους που τηλεφώνησε σε ιστοσελίδα προειδοποιώντας για την ύπαρξη του εκρηκτικού μηχανισμού.

Από την λεπτομερή ανάλυση των στελεχών της ΕΛΑΣ προέκυψε ότι το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έδινε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών, έγινε από κινητό τηλέφωνο και από τη διασταύρωση προέκυψε ότι ο τρομοκράτης παρακολουθούσε τα μέλη της οργάνωσης την ώρα της επιχείρησης και μόλις σιγουρεύτηκε ότι όλα είχαν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, πήρε το τηλεφώνημα.

Το στοιχείο αυτό έχει μεγάλη αξία για τους ερευνητές στο 12ο όροφο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, καθώς ήδη εξετάζονται, στην απόλυτη λεπτομέρεια, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στη περιοχή. Η αποτύπωση στα βίντεο των δυο κρανοφόρων πάνω στη μηχανή δεν αποτελεί κανένα ενδιαφέρον στοιχείο για τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής που έτσι και αλλιώς έχουν ένα τεράστιο φωτογραφικό άλμπουμ στην υπηρεσία τους με τρομοκράτες που αφήνουν τις βόμβες με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Όμως η αναζήτησή του ατόμου που βρισκόταν στην περιοχή των γραφείων της Eurobank και μιλούσε στο κινητό, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη στην έρευνα.

Ευκαιρία οι Πανελλαδικές

Και ενώ η νέα γενιά τρομοκρατών είναι εδώ, τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα από τις φυλακές όχι μόνο δεν έχουν αναστείλει τη δράση τους, αλλά συνεχίζουν τα τρομοκρατικά τους χτυπήματα, όπως η "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς" που η τελευταία τους εμφάνιση με την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων έστελνε το μήνυμα ότι ήταν και θα παραμείνουν επικίνδυνη οργάνωση. Όμως λόγω.... μαθησιακών υποχρεώσεων.....τα μέλη της οργάνωσης ίσως χρειαστεί για λίγο να αφήσουν τη δράση καθώς πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις και μέλη των Πυρήνων ετοιμάζονται για τα διαγωνίσματα. Αν περάσουν σε κάποιο ΤΕΙ τότε θα μπορούν να παίρνουν όποτε χρειάζεται μαθητικές άδειες και να βγαίνουν από τη φυλακή. Ενώ θα είναι και όλοι μαζί στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι σχολές τους θα είναι στην Αττική. Ακόμα και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης σε ηλικία 37 ετών αποφάσισε να μην αφήσει την ευκαιρία της εκπαίδευσης και θα πάρει μέρος στις πανελλαδικές.

Πάντως ήδη τη Πέμπτη που μας πέρασε ένας από τους πιο στενούς φίλους του Νίκου Μαζιώτη που ήταν μαζί στις ληστείες έδωσε ενδοσχολικές εξετάσεις για να περάσει στην επόμενη τάξη του λυκείου.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ήταν κάποτε δεξί χέρι του Παλαιοκώστα και αργότερα του Νίκου Μαζιώτη. Πρόκειται για έναν από τους ληστές του Διστόμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί τον Σπύρο Χριστοδούλο και τον νεκρό Σπύρο Δραβίλα πραγματοποίησαν την κινηματογραφική ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Δίστομο με λεία 300.000 ευρώ. Διέφυγαν με φουσκωτό από τη Βοιωτία στην Πελοπόννησο.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 οι κάμερες του υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank στην Ακράτα Αχαΐας είχαν καταγράψει τις κινήσεις των τριών ληστών να αρπάζουν 550.000 ευρώ. Από τις εικόνες στην αντιτρομοκρατική αναγνωρίζεται ο Νίκος Μαζιώτης ενώ τα βλέμματα τραβά ο τύπος με το μουστάκι και την περούκα που απειλεί με το όπλο την ταμία του υποκαταστήματος.

Μετά από αρκετούς μήνες ταυτοποίησαν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ήταν η τρίτη φορά που έβρισκαν μπροστά τους. Το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται πάλι στις 25 Ιουλίου του 2013 όταν μαζί με τον Μαζιώτη να ληστεύουν την Εθνική Τράπεζα στα Μέθανα. Οι κάμερες τον πιάνουν αυτή τη φορά με πορτοκαλί.

Οι αρχές πάντα πίστευαν ότι χρήματα από αυτές τις ληστείες πήγαιναν και στο ταμείο του "Επαναστατικού Αγώνα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ