ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία στον Άγιο Σάββα: Στόχος να πουληθούν τα μηχανήματα στο εξωτερικό;

Ληστεία στον Άγιο Σάββα: Στόχος να πουληθούν τα μηχανήματα στο εξωτερικό;
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διπλός ήταν ο στόχος των «ληστών» ιατρικών μηχανημάτων του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», σύμφωνα με στελέχη του νοσοκομείου και της Αστυνομίας τα οποία εκτιμούν ότι η «εξειδίκευση» των δραστών να αφαιρέσουν ακριβά μηχανήματα συγκεκριμένης εταιρείας και εξαρτήματα στοχεύει στη διοχέτευσή τους στο εξωτερικό, ενώ η απώλειά τους, που προκαλεί το «κλείσιμο» ή την υπολειτουργία της γαστρεντερολογικής και πνευμονολογικής κλινικής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων στην περίεργη κλοπή.

«Μηχανήματα αξίας περίπου 500.000 ευρώ, που αγοράστηκαν με πολύ κόπο μέσα από δωρεές εφοπλιστών τα τελευταία 10 χρόνια, έκαναν φτερά σε μία ώρα. Δεν ήταν τυχαία η κλοπή. Γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα αυτοί που τα έκλεψαν» ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Δ. Ξυνόπουλος, ζητώντας τη βοήθεια και την ενίσχυση των πολιτών προκειμένου να αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατόν τα μηχανήματα που κλάπηκαν. Ήδη το νοσοκομείο ενημέρωσε τους εξεταζόμενους πολίτες πως τα ραντεβού τους για εξετάσεις αναβάλλονται και μεταφέρονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτές γίνονται πλέον με τα παλιά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διοικητή του νοσοκομείου, Γεώργιο Δενδραμή, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουν κλαπεί επτά ενδοσκόπια και ένας επεξεργαστής από το γαστρεντερολογικό τμήμα. Επίσης, ένα πληκτρολόγιο και ένα συνδετικό για τον υπέρηχο του βρογχοσκοπίου καθώς και ένα συνδετικό για το βίντεο του βρογχοσκοπίου από το πνευμονολογικό.

Capture copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εντολή για ΕΔΕ

Η διοίκηση έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για το περιστατικό. Ο κ. Δενδραμής έκανε λόγο για «στοχευμένη διάρρηξη» και επεσήμανε ότι η αφαίρεση εξαρτήματος στο πνευμονολογικό που συνδέει το βρογχοσκόπιο με την οθόνη δείχνει τη «γνώση των δραστών και την επιθυμία τους να μην λειτουργήσει το τμήμα».

Ο υπεύθυνος της εταιρείας ασφαλείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του νοσοκομείου είπε στους αστυνομικούς ότι μέχρι τις 2:30-3:00 τα ξημερώματα όταν έκανε τελευταία φορά περιπολία στις δύο κλινικές, δεν είχε δει ύποπτη κίνηση. Στο μεταξύ, εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση της «δολιοφθοράς» των δραστών που σχετίζεται με τη διαρροή που εμφανίστηκε σε αγωγό στο υπόγειο του νοσοκομείου, κοντά στο φαρμακείο, γεγονός που μετατόπισε προσωπικό και υπαλλήλους ασφαλείας εκεί προκειμένου να αποφύγουν την πιθανή καταστροφή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Δεν αποκλείεται η βλάβη να ήταν μία κίνηση αντιπερισπασμού των δραστών ή ένα γεγονός που το εκμεταλλευτήκαν.

4132790

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε δύο κλινικές

Η διάρρηξη στις δύο κλινικές, που βρίσκονται στον 1ο όροφο του νοσοκομείου φαίνεται να έγινε, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μεταξύ 4:00-6:00 τα ξημερώματα, με τους δράστες να σπάνε τις πόρτες που άνοιγαν με πληκτρολόγηση κωδικών. Αφαίρεσαν τα μηχανήματα που είναι μεσαίου μεγέθους και μπορούν να μπουν σε τσάντες, όπως περιέγραφαν τα στελέχη του νοσοκομείου, με εξαίρεση τον επεξεργαστή που ήταν αρκετά μεγαλύτερος. Στελέχη της Ασφάλειας, που ειδοποιήθηκαν στο... διπλανό κτίριο, έφθασαν στον χώρο του νοσοκομείου, λαμβάνοντας καταθέσεις, ενώ αναζητούσαν υλικό από κάμερες ασφαλείας του νοσοκομείου και καταστημάτων της περιοχής. Παράλληλα, συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εξερεύνησαν τους χώρους της διάρρηξης αναζητώντας γενετικό υλικό και αποτυπώματα των δραστών.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ιατρικά μηχανήματα, ενδοσκόπια και βρογχοσκόπια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα, γιατί φέρουν κωδικό που μπορεί να ανιχνευθεί σε περίπτωση συντήρησής τους.

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, μιλώντας για το πρωτοφανές περιστατικό της διάρρηξης και της κλοπής, επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει μία και μόνη είσοδο που φυλάσσεται πάντα και αναρωτιούνται πως οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν ιατρικά μηχανήματα και να διαφύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ