ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι επιλογές κατεύθυνσης για την Γ' Λυκείου

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι επιλογές κατεύθυνσης για την Γ' Λυκείου
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Οι μαθητές καλούνται έως τις 30 Ιονίου να έχουν ολοκληρώσει τις εγγραφές τους σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας, για πρώτη φορά, έχει περιορίσει την ευελιξία επιλογής κατεύθυνσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ αλλαγές θα δουν και οι μαθητές των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα κάνουν ηλεκτρονική δήλωση των μαθημάτων της επόμενης σχολικής χρονιάς. Η ίδια δυνατότητα επρόκειτο να δοθεί και στους μαθητές των Γενικών Λυκείων, όμως το υπουργείο δεν πρόλαβε το χρονοδιάγραμμα.

Οι αλλαγές στους μαθητές Λυκείου

Οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα κληθούν φέτος να υποβάλουν μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων (εντός Ιουνίου) τις αιτήσεις με τις επιλογές της Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού της επόμενες χρονιάς. Μέχρι πρότινος, δινόταν η ευκαιρία στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, μέσα στον Σεπτέμβρη να αλλάξουν κατεύθυνση εφόσον το επιθυμούσαν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το υπουργείο φέτος επιχειρεί να «κόψει» αυτή τη δυνατότητα, ώστε να είναι γνωστά όλα τα τμήματα των μαθητών που θα δημιουργηθούν την επόμενη σχολική χρονικά από τον Ιούνιο.

Οι αλλαγές για τα ΕΠΑΛ

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου θα πρέπει να υποβάλουν – για πρώτη φορά – ηλεκτρονικά τη δήλωση επιλογής για τον τομέα ή την ειδικότητα που θέλουν να παρακολουθήσουν. Θα υπάρξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα καταθέτουν τα στοιχεία τους οι μαθητές, με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα αιτήσεων, καθώς η προθεσμία είναι από τις 19 έως και τις 23 Ιουνίου.

Οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στη Β’ τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ, δύνανται να εγγραφούν και από τη 1η έως 11η Σεπτεμβρίου 2017 στα υπάρχοντα τμήματα.

Ασφυκτικές οι προθεσμίες

Με ασφυκτικές προθεσμίες για μαθητές, διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και αναπληρωτές προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των κενών και να ανοίξει τα σχολείο την ερχόμενη σχολική χρονικά με όσο το δυνατόν λιγότερες ελλείψεις.

Μέχρι μέσα Ιουλίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος, που έχει ορίσει το υπουργείο, θα πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα των τμημάτων που θα λειτουργήσουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, άρα και των αναγκών σε εκπαιδευτικούς που θα προκύψουν. Οι εγγραφές στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει τελειώσει η διαδικασία και για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Οι αιτήσεις αναπληρωτών έγιναν μέσα στις πασχαλινές διακοπές, ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο απ’ ότι πέρσι το υπουργείο Παιδείας τους πίνακες αναπληρωτών και τις ενστάσεις που έχει αναλάβει το ΑΣΕΠ, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ