ΕΛΛΑΔΑ

Δάκρυα και συγκίνηση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - Το πλήθος φώναζε: «Αθάνατος»

Δάκρυα και συγκίνηση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - Το πλήθος φώναζε: «Αθάνατος»
eurokinissi

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις επτά το πρωί ως τις 13:30. Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκε η οικογένειά του, που δεχόταν τα συλλυπητήρια του κόσμου για την απώλεια του μακροβιότερου Έλληνα πολιτικού.

Στις 7 το πρωί της Τετάρτης έφτασε στην Μητρόπολη Αθηνών η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με άγημα να αποδίδει τιμές. Το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών.

999

Το «παρών» έδωσε η οικογένεια του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανώς συγκινημένη και καταβεβλημένη έφθασε, πριν από τις 7 το πρωί, η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη σε μπαστούνι και συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελo.

Μαζί της ήταν και η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Πολιτικοί, φίλοι και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το ύστατο χαίρε.

Στη Μητρόπολη για το ύστατο χαίρε βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

18049964 copy
18049780 copy
4147066 copy

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ήταν μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια.

3335

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος κυριολεκτικά σπάραξε μπροστά από το φέρετρο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

666777

Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια

4147029 copy copy

Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν μια από τις πλέον σημαντικές μορφές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, με κοινοβουλευτική παρουσία άνω των 55 ετών.

Πάνω σε ένα βελούδινο μαξιλάρι στα χρώματα της γαλανόλευκης, τα παράσημά του.

4146921 copy

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφτασε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, συνοδεία των ανδρών της ασφάλειάς του.

Οι βρακοφόροι αποχαιρετούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Φορώντας τις παραδοσιακές βράκες, στιβάνια, σαρίκια κι έχοντας στη μέση τους ζωσμένο το παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, μέλη κρητικών συλλόγων από όλη την Αττική, βρέθηκαν γύρω από το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού, από τη στιγμή της άφιξής του στη Μητρόπολη, αποδίδοντας με τον τρόπο τους, τιμές στον εκλιπόντα που έτρεφε μεγάλη αγάπη στη γενέτειρά του, την Κρήτη.

4146573 copy copy

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και γιος του εκλιπόντος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ράγισε η φωνή του Προκόπη Παυλόπουλου την ώρα του επικηδείου

Τον πρώτο επικήδειο αμέσως μέτα το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας εκφώνησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

"Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κορυφαίος ήταν ένας ηγέτης ο οποίος άφησε το στίγμα του στην ιστορία . Αφήνει 4 παρακαταθήκες: την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, της ενότητητας και της ομόνοιας." και συμπλήρωσε "Η δημοκρατία πάντα κινδυνεύει και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε. Ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρώπη και εκεί πρέπει να πορευτούμε. Οι καιροί που περνάει η Ευρώπη είναι δύσκολοι όμως η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην Ευρώπη. Όλοι πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει ενότητα. Στα μεγάλα και στα σημαντικά θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι."

18049899 copy

Εκφώνηση επικηδείου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όποιος θέλει να ξέρει πραγματικά να δει ποιός είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ας δει που επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία. Στο Αργουλιδέ Χανίων σε ένα μικρό νεκροταφείο. Αυτό ήθελες όμως, δεν είχες ανάγκη από κάτι παραπάνω και δεν περίμενες τον έπαινο των σοφιστών. Σου έφτανε να είσαι κοντά στη Μαρίκα σου. Στερνή σου επιθυμία ήταν να μην σταλούν στεφάνια, αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος στα βουνά της Κρήτης.
Τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί. Είχες απόλυτη επίγνωση πως η ιστορία δεν γράφεται με αν. Για αυτό το βλέμμα σου κοιτούσε πάντα στο μέλλον. Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής. Να λέμε την αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ταυτόχρονα που ήσουν μπροστά από την εποχή. Ήξερες πως το κακό που πάλεψες είναι πάντα ζωντανό, ο λαϊκισμός, ο φθόνος, ο διχασμός.
Η συμβουλή σου προς τους νεότερους ήταν πολύ απλή. Να αγαπάτε τους ανθρώπους. Καθώς μεγάλωνα δεν είχες χρόνο να μου διαθέσεις, αλλά είχες τη γενναιότητα να κοντύνεις εσύ για να μην με πλακώνει η σκιά σου. Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες. Αφήνεις πίσω σου μία ενωμένη οικογένεια. Ήσουν η κολώνα του σπιτιού μας που όλοι βρίσκαμε καταφύγιο. Μας έμαθες να νιώθουμε αυθεντικοί και να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είμαστε. Σήμερα όλη η Ελλάδα και η Κρήτη είναι βουρκωμένη μπροστά σε έναν άντρα που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι.

Ο σπαραγμός της Ντόρας Μπακογιάννη στην αγκαλιά του Κυριάκου

Μετά την εκφώνηση του επικηδείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έπεσε κυριολεκτικά στην αγκαλιά της Ντόρας Μπακογιάννης και οι δύο με δυσκολίας κρατούσαν τα δάκρυά τους.

5kk

Εκφώνηση επικήδειου του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη

"Σεβαστέ μου φίλε από την αγγελία του θανάτου σου η Ελλάδα πενθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέχουσα φυσιογνωμία μιας γενιάς που πέρασε, μία γενιά που αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Αυτή η γενναιότητα χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Με γενναιότητα και πολιτικό σθένος στάθηκε σε όλητ ην πολιτική του διαδρομή μακριά από τις φωνές του λαϊκισμού. Ήταν ένα πρότυπο πατριωτικής λογικής. Στάθηκε όρθιος την ώρα της οικογενειακής τραγωδίας ζητώντας να προστατευτεί η δημοκρατία.Ο Κ. Μητσοτάκης περιφρονούσε το όποιο πολιτικό κόστος γιατί θεωρούσε πως τα συμφέροντα της πατρίδας υλοποιούνται με τόλμη με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό. Υλοποίησε πολιτικές που αν και τις θεωρούσαν κάποτε αντιλαϊκές ήταν ικανές να αντιστρέψουν πολλά δεινά που λίγο αργότερα χτύπησαν την Ελλάδα".

18049821 copy


"Είχες άριστη γνώση όλων των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού. Σεβαστέ μου φίλε πως παρά τις δυσκολίες δεν πρόκειται να αποδεχθώ πως η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που ήταν και δικό σου όραμα. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων εκφράζω την απεριόριστη αγάπη προς το πρόσωπό σου. Ο Κ. Μητσοτάκης ανήκε στους ηγέτες της εποχής του. Ήταν πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του. Ψηλορείτη όπως σε αποκαλούσα, η απουσία σου θα είναι αισθητή όχι μόνο στον ελληνισμό, αλλά και στην οικογένειά σου. Να είστε υπερήφανοι για την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σε ευχαριστώ για την τιμή να με θεωρείς φίλο σου. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πρόεδρε".

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τυλιγμένη με τη γαλανόλευκη βγήκε από την Μητρόπολη Αθηνών. Το φέρετρο σήκωσαν τα εγγόνια του ενώ το συνοδεύουν βρακοφόροι της Κρήτης

4tt

Έντονη ήταν συναισθηματική φόρτιση όταν τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πήραν το φέρετρο στους ώμους τους, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε: "Αθάνατος" και "άξιος". Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Ισίδωρος Κούβελος δεν άντεξε και λιποθύμησε, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Στη συνέχεια, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πέρασε έξω από τη Βουλή

90pom9pi

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μεταφέρεται -με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130- στη γενέτειρά του, τα Χανιά, όπου την Πέμπτη θα γίνει η ταφή του στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3 το μεσημέρι.

11188388 909458452425538 3534738471239836604 n

Σημειώνεται πως η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, έπειτα από αίτημα της οικογένειάς του να μην εφαρμοσθεί η διάταξη για κηδεία δημοσία. Την απόφαση να ταφεί εκεί η σύζυγός του και ο ίδιος είναι άγνωστο πότε ελήφθη, αλλά ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ανακοίνωσε το 2004.

Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι τυχαίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Είναι ένα πανέμορφο σημείο χωμένο στα βράχια δίπλα σε ένα μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Αυτό ακριβώς το εκκλησάκι ήταν αγαπημένο για τον πρώην πρωθυπουργό που το πρόσεχε και το χρηματοδοτούσε τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μητέρα του Σταυρούλα Πλουμιδάκη-Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ