ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνές Θερινό Σχολείο του ΑΠΘ, της Deutsche Welle και του Beijing Foreign Studies University

Διεθνές Θερινό Σχολείο του ΑΠΘ, της Deutsche Welle και του Beijing Foreign Studies University
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και η έδρα Jean Monnet «European Integration» τη Deutsche Welle Academie και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University) συνδιοργανώνουν το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα «International Journalism and media organizations in a turbulent age: European and Asian perspectives» το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 23 Ιουλίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Το Θερινό Σχολείο θα εστιάσει στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διεθνή Δημοσιογραφία και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί στην Ασία και στην Ευρώπη, σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. 

Το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και στην ενδυνάμωση δεξιοτήτων σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή δημοσιογραφία αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε Ευρώπη και Ασία. Οι εισηγητές του summer school είναι γνωστοί καθηγητές, από το ΑΠΘ, τη Deutsche Welle Academie, το Beijing Foreign Studies University και δημοσιογράφοι από εθνικά και διεθνή ΜΜΕ.

«Το εγχείρημα αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, αποτελούμενων από Έλληνες και ξένους φοιτητές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ένα θερινό σχολείο με διεθνείς συνεργασίες, εστιασμένο στη διεθνή δημοσιογραφία». Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του ΑΠΘ και να καταστήσουμε το Τμήμα μας διεθνή εκπαιδευτικό πόλο με διαρκή δυναμική και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.

Την σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης-ΕΣΗΕΜΘ, το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού Θεσσαλονίκης-Thessaloniki Convention Bureau, η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, the MET Hotel, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρόποι συμμετοχής

Η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι 15 Ιουνίου 2017. Για περαιτέρω πληροφορίες και για το ειδικό έντυπο αίτησης συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://www.joursummerschool.org/

Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο ακόλουθο e-mail: joursummerschool@gmail.com

Η πρωτοποριακή εφαρμογή των φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ που θα εφαρμοστεί στο Διεθνές Θερινό Σχολείο

Μία πρωτοποριακή εφαρμογή 3asyR, που αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης ιστοσελίδων και από άτομα με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Η πρωτοποριακή εφαρμογή που είναι ήδη διαθέσιμη διαδικτυακά, δημιουργήθηκε με αφορμή το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο που συνδιοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 16 έως τις 23 Ιουλίου 2017, από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, την έδρα Jean Monnet «European Integration» της Deutsche Welle Academie και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University).

Η πρωτοβουλία των φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ υλοποιήθηκε με τη στήριξη των Καθηγητών του Τμήματος, όπως δήλωσαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι, Επικ. Καθηγητής Νίκος Παναγιώτου και ο Αν. Καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. «Στηρίζουμε την πολύ ουσιαστική προσπάθεια των φοιτητών μας και τις δημιουργίες τους. Δείχνουν τις δυνατότητες των αποφοίτων μας αλλά και την δέσμευση μας να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τις προσπάθειες αυτές» είπαν χαρακτηριστικά.

Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφαρμογή 3easyr αναπτύσσεται σε μία ιστοσελίδα εκπαιδευτικού περιεχομένου και ειδικά διεθνούς θερινού σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο το θερινό σχολείο γίνεται προσβάσιμο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλεξίας καταργώντας εμπόδια που υψώνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο έχει τίτλο «International Journalism and media organizations in a turbulent age; European and Asian perspectives». Tο διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και στην ενδυνάμωση δεξιοτήτων σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή δημοσιογραφία, αλλά και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε Ευρώπη και Ασία.

Τη σημαντική προσπάθεια στηρίζουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού Θεσσαλονίκης- Thessaloniki Convention Bureau και άλλοι φορείς.

Η πρωτοποριακή εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο http://www.joursummerschool.org/

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Επικ. Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου τηλ.6945775352

ΔΗΜΟΦΙΛΗ