ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστιες καταστροφές από κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

Τεράστιες καταστροφές από κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου
(EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν από την αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών που έγινε στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου.

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι' αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθεί σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.

Εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει τον χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι δεν κινδύνευσαν ζωές ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με στελέχη της διεύθυνσης ορυχείων μεταβαίνει εκτάκτως στον τόπο του συμβάντος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το χωριό Ανάργυροι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε, στο πληγωμένο χωριό από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο δήμαρχος Αμυνταίου θα υποβάλει το αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως ο περιφερειάρχης αφού το εγκρίνει θα το διαβιβάσει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν σήμερα ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.

Στις 20.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως το συντονιστικό όργανο Πολιτικής προστασίας υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ιωάννη Καπάκη που βρίσκεται ήδη στην Κοζάνη για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με τους δημάρχους της περιοχής

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18:30 φθάνει εκτάκτως στην περιοχή κλιμάκιο της ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ