ΕΛΛΑΔΑ

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στη δυτική Αττική

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στη δυτική Αττική
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε 1.600 συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών, ληστειών, όπλων και καταδικαστικών αποφάσεων, προχώρησε η υποδιεύθυνση δυτικής Αττικής μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2017.

Σε αυτό το νούμερο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι συλλήψεις που έχουν γίνει για αντίστοιχα αδικήματα από τις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως για παράδειγμα η υπόθεση με τους ληστές των χρηματοκιβωτίων. Σε αυτή τη περίπτωση ο αριθμός των συλλήψεων ανεβαίνει κατά πολύ.

Παρόλα ταύτα ελάχιστοι θα παραμείνουν φυλακή καθώς οι προφυλακίσεις είναι ελάχιστες και οι ενεργητικές διατάξεις του νόμου βοηθούν αρκετούς, μετά τις συλλήψεις, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στην εγκληματική δράση. Όσο για τους άσκοπους πυροβολισμούς, που είναι μια καθημερινότητα για τη δυτική Αττική, οι Ρομά γνωρίζουν ότι πρόκειται για απλό πλημμέλημα.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να εφαρμόζεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στη δυτική Αττική και μετά από σύσκεψη στο αρχηγείο της Κατεχάκη, τα σχέδια επικαιροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο.

Έτσι σε Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Φυλή και Αχαρνές θα γίνονται κάθε εβδομάδα έλεγχοι στους καταυλισμούς Ρομά, ενώ έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας της υποδιεύθυνσης, αλλά και των κεντρικών, να κάνουν εξόρμηση για ναρκωτικά, κλοπές και διαρρήξεις. Για πρώτη φορά όμως στις επιχειρήσεις αυτές θα παίρνει μέρος και η Τροχαία καθώς η ανομία των Ρομά στα θέματα των τροχαίων εξελίσσεται σε «καρκίνωμα» για τους κατοίκους των περιοχών.

Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα τους είναι ανασφάλιστα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία κυκλοφορεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δίπλωμα, ενώ οι δρόμοι γεμίζουν καθημερινά με ανήλικα που οδηγούν Ι.Χ.

Καθημερινά, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, θα περιπολούν στην περιοχή 120 αστυνομικοί και θα γίνονται 208 όταν θα υπάρχουν οι στοχευμένες δράσεις. Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και 160 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και 15 περιπολικά που επίσης θα περιπολούν στην περιοχή.

Οι εντολές που θα δωθούν είναι να γίνονται λιγότερες προσαγωγές και περισσότερες συλλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες της αστυνομίας θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να αναπτυχθεί ένα τέτοιο δίκτυο πληροφοριών που να οδηγεί τις Αρχές κατευθείαν στο άτομο που έχει διαπράξει το αδίκημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ