ΕΛΛΑΔΑ

Στην ιδιωτική ασφάλιση στρέφονται οι Έλληνες απασχολούμενοι

Στην ιδιωτική ασφάλιση στρέφονται οι Έλληνες απασχολούμενοι

Στην ιδιωτική ασφάλιση στρέφονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες απασχολούμενοι οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους και βλέπουν με απαισιοδοξία το «αύριο» εξαιτίας της κρίσης.

Οι παράγοντες που οδηγούν τους εργαζόμενους στην Ελλάδα στην απόρριψη της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολλοί και οι περισσότεροι σχετίζονται με την ίδια την αβεβαιότητα για το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και το σύστημα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι που εντείνουν την αγωνία των Ελλήνων εργαζομένων και την ίδια ώρα βλάπτουν την οικονομία της χώρας.

Η Ελλάδα «γερνάει»

Πιο αναλυτικά, ένα μεγάλο πλήγμα και μια σοβαρή μελλοντική «απειλή» για την κοινωνική δομή αλλά και την οικονομία της Ελλάδας αποτελεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού το οποίο, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια.

Η κρίση που πλήττει την χώρα μας σε συνδυασμό με το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που παρατηρείται και για το οποίο, άλλωστε, το ΔΝΤ έκρουσε τον «κώδωνα του κίνδυνου» το περασμένο Καλοκαίρι κάνουν τις προβλέψεις για το μέλλον της χώρας μας να μοιάζει ακόμη πιο δυσοίωνο.

BBBBBBBBBBBBBB

Παρά το γεγονός ότι η γήρανση του πληθυσμού δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

CCCCCCCCCCCCCCCC

Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας παρατηρείται μια γήρανση του πληθυσμού που οφείλεται τόσο στην αύξηση του προσδόκιμου, όσο και της υπογεννητικότητας. Δυστυχώς, εκτός από την παραγωγικότητα της οικονομίας μας, το δημογραφικό θέμα σχετίζεται και με ένα άλλο «καυτό» ζήτημα: Το συνταξιοδοτικό.

EEEEE

Αβεβαιότητα για το «αύριο»

Οι συνεχείς ανατροπές όσον αφορά στις συντάξεις και η αμφισβητήσιμη δυνατότητα παροχής συντάξιμων αποδοχών ικανών να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης από τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, προκαλούν ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι βλέπουν το «αύριο» με απαισιοδοξία.

FFFF

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες απασχολούμενοι, οι οποίοι προβληματίζονται για το μέλλον τους και ανησυχούν ότι δεν μπορούν να στηριχθούν εξ’ ολοκλήρου στην Κοινωνική Ασφάλιση, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να λάβουν από τώρα τα μέτρα τους και στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της διασφάλισης του βιοτικού επιπέδου τους μετά την συνταξιοδότηση.

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία και ωθούν τους Έλληνες εργαζόμενους στο να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον τους είναι πολλοί, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο την ψυχολογία τους και εντείνουν την απαισιοδοξία τους.

Ο πρώτος είναι -φυσικά- η αύξηση της ανεργίας καθώς τα ποσοστά βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων στην ΕΕ. Ειδικότερα, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ποσοστό των ανέργων στην χώρα μας φτάνει το 23,2%, ενώ όσο αφορά στην ανεργία των νέων «αγγίζει» το 47,9% (σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου).

Ο δεύτερος παράγοντας που ανησυχεί τους Έλληνες είναι η αύξηση της μερικής απασχόλησης η οποία συμπαρασύρει προς τα κάτω των μέσο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων και κατά επέκταση, τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς τα κάτω.

GGGG

Η ανησυχία εντείνεται και εξαιτίας του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν «αόρατοι» για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο. Όλα αυτά την ώρα που η φοροδιαφυγή βρίσκεται ακόμη στο «κόκκινο» και παραμένει μια μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία, με την χώρα μας να κατέχει ένα από υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, στερώντας έτσι αρκετά δισεκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι και η πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pew Research Center, που είδε το «φως» της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο ελληνικός λαός είναι ο πιο απαισιόδοξος στον κόσμο σε ότι αφορά τις οικονομικές συνθήκες, ενώ σε ότι αφορά στις προοπτικές για την επόμενη γενιά, μόλις 21 στους 100 Έλληνες πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος δεν συνιστά, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διασφαλίσουν το μέλλον τους μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι το παραδοσιακό διανεμητικό σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ασφαλιστικής δαπάνης.

Η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να λαμβάνουν εγγυημένα τη σύνταξή τους από τη στιγμή που συνταξιοδοτούνται είτε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, είτε με ισόβια σύνταξη. Στην πρώτη περίπτωση το ποσό της εγγυημένης σύνταξης επηρεάζεται σημαντικά από τα έτη ασφάλισης, δηλαδή όσο μεγαλύτερη διάρκεια σε έτη έχει το πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της εγγυημένης σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος. Στη δεύτερη περίπτωση το ποσό της σύνταξης επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία της συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ