ΕΛΛΑΔΑ

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου για την πτώση του ψεκαστικού στον Σχινιά

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου για την πτώση του ψεκαστικού στον Σχινιά
Eurokinissi/ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Την οδύνη του για την πτώση του ψεκαστικού ελικοπτέρου, στον υδροβιότοπο του Σχινιά στον Μαραθώνα, που στοίχισε τη ζωή του πιλότου και ενός από τους δύο συνεπιβαίνοντες, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλίππου, το μοιραίο ελικόπτερο κατέπεσε, αφού είχε ολοκληρώσει τον αεροψεκασμό, στο πλαίσιο δράσεων κουνουποκτονίας στον υδροβιότοπο του Σχοινιά. Είχε πραγματοποιήσει όλες τις εξορμήσεις από 4 ρίψεις η κάθε μια και θα αποχωρούσε.

Ωστόσο, η επανειλημμένως εκφρασθείσα επιθυμία «να δουν από ψηλά τον υγροβιότοπο», τόσο από πλευράς ενός εκ των ανδρών της υπηρεσίας ασφαλείας όσο και ενός φοιτητή που έκανε πρακτική στην αρμόδια για τους ψεκασμούς Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής, έπεισαν τον πιλότο να «πετάξει» ξανά. Τελικά -και αφού είχε περατώσει την αποστολή του- τους «ανέβασε» στο αεροσκάφος, για πολύ λίγο δυστυχώς, αφού προσέκρουσε σε σύρματα της ΔΕΗ και κατέπεσε σε βουρκώδες τμήμα της περιοχής.

Ο φοιτητής κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί και με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής ανασύρθηκε από το ελικόπτερο, καλά στην υγεία του. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα 27 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και απεγκλώβισαν τον πιλότο με τον συνεπιβάτη χωρίς όμως τις αισθήσεις τους. Κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Σε ό,τι αφορά τον αεροψεκασμό, ήταν η 5η κατά σειρά διενέργεια και είχαν τηρηθεί όλοι οι κανονισμοί, από με την ανάδοχο εταιρία εκτέλεσης του έργου με την οποία συνεργάστηκε η αρμόδια διεύθυνση της η Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, έτους 2017.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε για την 5η εφαρμογή ψεκασμών προνυμφοκτονίας, σήμερα τις πρωινές ώρες από αέρος στον υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά, δήμου Μαραθώνος, «με χρήση σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές».

Επίσης, καλούσε τον δήμο Μαραθώνα να ενημερώσει τους πολίτες που κατοικούν ή και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, ώστε κατά τη διάρκεια των ψεκασμών η περιοχή να είναι ελεύθερη από ανθρώπους και ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο επιχειρούσε το ελικόπτερο, η Περιφέρεια Αττικής, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία (σύμφωνα με τις διατάξείς των ΠΔ 118/2007 και 60/2007) έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία καταπολέμησης κουνουπιών και είχε ελέγξει όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα. Μεταξύ αυτών και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ για όλους τους κινδύνους, καθώς και το πιστοποιητικό αξιοπλοίας του ελικοπτέρου, τα οποία η εταιρία είχε προσκομίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ