ΕΛΛΑΔΑ

Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί

Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απελπιστική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς, εξαιτίας της απεργίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, τόνοισυσσωρεύονται στους δρόμους. Μεγάλος είναι πλέον ο κίνδυνος για την υγεία -ένα παραπάνω καθώς επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Αττική

Κάδοι στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου είναι γεμάτοι και τα απορρίμματα στοιβάζονται πλέον σε πεζοδρόμια και δρόμους. Η δυσοσμία είναι αφόρητη.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη κενών θέσεων στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης απηύθυνε πρόσκληση προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω Σκάι, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρεθεί λύση στο θέμα των συμβασιούχων.

4164999

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία «θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόμιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων». Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα:

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στους ήδη απασχολούμενους στην καθαριότητα, θα δοθούν νέες προσωρινές συμβάσεις εξάμηνες ή οκτάμηνες.

4165006


Πηγή:(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πάντως, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους έχει αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό όλων των αμαξοστασίων των Δήμων της χώρας μέχρι και την προσεχή Τετάρτη.

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου έχει προκηρυχθεί νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

Αντίστοιχη κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη

Σε παρόμοια κατάσταση με αυτή της Αθήνας βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη: Βουνά σκουπιδιών βρίσκονται στους περισσότερους δρόμους της πόλης, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου και τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συνεχίζουν τις καταλήψεις των αμαξοστασίων.

Οι κινητοποιήσεις των παρατασιούχων, που διεκδικούν τη νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους, συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα το σύνολο των απορριμματοφόρων να μην μπορεί να βγει στους δρόμους της πόλης για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

4165042

EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ

Στο δήμο Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια φτάνουν τους 1.500 τόνους και σε συνάντηση που είχε με τους συμβασιούχους - παρατασιούχους ο γενικός γραμματέας και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς, αποφασίστηκε να επιτραπεί η κυκλοφορία σε έντεκα απορριμματοφόρα με προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε γειτονιές, λαϊκές αγορές και νοσοκομεία.

«Παραμένουμε στα αμαξοστάσια. Θα συνεχίσουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Ο αγώνας συνεχίζεται έως την ερχόμενη Πέμπτη και μετά θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι επέτρεψαν να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών μόνο σε γειτονιές και όχι στο κέντρο της πόλης. Τα έντεκα απορριμματοφόρα θα περάσουν από Τούμπα, Τριανδρία, Ξηροκρήνη, Ανω Πόλη, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Φοιτητική Λέσχη και Φοιτητική Εστία, Καπάνι, όπως επίσης από τις λαϊκές αγορές και τα νοσοκομεία.

4164074


Πηγή: (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Και στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος επιτρέπεται η κυκλοφορία λίγων απορριμματοφόρων με προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Καμπανάκι κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ίδια ώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν τα σκουπίδια για την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα:

• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

4140518


Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Συνιστώνται τα εξής μέτρα πρόληψης:

1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:

• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.

• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ