ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πορεία πριν τη συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πορεία πριν τη συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων
CNN Greece

Πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια προς το κτίριο της Βουλής κάνει την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνεδριάζει λίγο αργότερα προκειμενου να αποφασίσει τη μορφή και το μέλλον των κινητοποιήσεων, καθώς το αδιέξοδο με τα σκουπίδια συνεχίζεται, μετά και το «ναυάγιο» της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια ξεκίνησαν την πορεία τους προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν αποκάλυψε την εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση που θα κρίνει και το μέλλον των κινητοποιήσεων, αλλά αρκέστηκε να αναφερθεί στο αυξημένο προσωπικό ασφαλείας που από χθες βρίσκεται στους δρόμους και υπό δύσκολες συνθήκες λόγω καύσωνα, έχει αρχίσει να μαζεύει σκουπίδια από συγκεκριμένα σημεία, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται καθώς υποστηρίζουν πως η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων, ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.

«Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», ανέφερε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, όταν και αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία ανταλλάσσουν τα βέλη τους με φόντο το εκρηκτικό κοκτέιλ που συνθέτουν οι τόνοι σκουπιδιών και ο καύσωνας, με την κυβέρνηση να δείχνει την αξιωματική αντιπολίτευση ως υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

Τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, κάνουν λόγο για κομματικά υποκινούμενη απεργία. Ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι η συνέχιση της απεργίας οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, που είναι ο στόχος της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης: «Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως εμπλέκεται στην απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, σημειώνοντας πως «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ