ΕΛΛΑΔΑ

Αθώος πρώην αντιδήμαρχος για το θάνατο δικυκλιστή

Αθώος πρώην αντιδήμαρχος για το θάνατο δικυκλιστή
Eurokinissi/Μπόλαρη Τατιάνα

Αναίρεση του Αρείου Πάγου οδήγησε στην αθώωση αντιδημάρχου της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον Βαγγέλη Δημητρίου, στον οποίο καταλογίστηκαν ευθύνες ως πρώην αντιδήμαρχο Δημοτικών Έργων και Οδοποιίας, κατόπιν θανατηφόρου τροχαίου, που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2009, κοντά στον υπό κατασκευή σταθμό "Βενιζέλου" του Μετρό Θεσσαλονίκης, επί της κεντρικής Εγνατίας οδού.

Τότε είχε χάσει τη ζωή του ένας 33χρονος μοτοσικλετιστής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λόγω της κακής συντήρησης του οδοστρώματος στο σημείο, ο άτυχος δικυκλιστής ξέφυγε από την πορεία του, με αποτέλεσμα να πέσει αρχικά πάνω σε σταθμευμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο και στη συνέχεια να παρασυρθεί από διερχόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

Αρχικά, το Πλημμελειοδικείο τιμώρησε τον πρώην αντιδήμαρχο με φυλάκιση 3 ετών, ποινή που μειώθηκε στο Εφετείο σε 18 μήνες, με τριετή αναστολή. Κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, όπου κατέθεσε αίτηση αναίρεσης, η οποία έγινε δεκτή, με συνέπεια να ακυρωθεί η παραπάνω ποινή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπόθεση εξετάστηκε εκ νέου από τα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Ο πρώην αντιδήμαρχος, απολογούμενος, είπε ότι το σημείο όπου έγινε το θανατηφόρο τροχαίο δεν ανήκει στην ευθύνη του κεντρικού δήμου, αλλά στην κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού.

Το δικαστήριο τον απάλλαξε τελικά από κάθε ποινική ευθύνη κηρύσσοντάς τον αθώο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ