ΕΛΛΑΔΑ

Θύελλα αντιδράσεων για την παραμονή της Ηριάννας στη φυλακή

Θύελλα αντιδράσεων για την παραμονή της Ηριάννας στη φυλακή
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αλληληγγύης για την Ηριάννα στο Σύνταγμα στις 17/7/2017 Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» ενώ την ίδια ώρα αλληλέγγυοι δίνουν ραντεβού στο Μοναστηράκι και τα social media έχουν γεμίσει με μηνύματα συμπαράστασης.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η κατάθεση της Ηριάννας

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Η απόφαση για την 29χρονη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, ελήφθη κατά πλειοψηφία 3 έναντι 2. Οι δύο δικαστές που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι η 29χρονη και ο συγκατηγορούμενος της θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Όταν έγινε γνωστή η απόφαση αλληλέγγυοι που βρίσκονταν στην αίθουσα, άρχισαν να διαμαρτύρονται, φωνάζοντας και πετώντας μπουκάλια προς κάθε κατεύθυνση. Την ίδια ώρα έξω από τον Άρειο Πάγο ξέσπασαν επεισόδια με τους διαμαρτυρόμενους να πετούν πέτρες, μπουκάλια και να βάζουν φωτιές σε κάδους. «Ο Τζοχατζόπουλος είναι έξω. Όλοι είναι έξω και βάζετε μέσα δύο παιδιά», φώναζαν άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο.

4183365 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις της 28χρινης Ηριάννας και του 33χρονου συγκατηγορουμένου της, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή καθώς είναι πιθανό «να τελέσουν όμοια αδικήματα». Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί που μειοψήφησαν έκριναν ότι και οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη τους, καθώς έκριναν βάσιμους και τους λόγους που επικαλείται η 28χρονη σχετικά με τη διδακτορικής της διατριβή, όσο και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενος της.

4183733

(Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία την σχέση της με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που "ταυτοποιήθηκε" με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη. Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Λίγο νωρίτερα η 28χρονη είπε στο δικαστήριο πως είχε απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση της γιατί ήξερε ποια ήταν η αλήθεια:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν».

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση για την Ηριάννα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για θέματα αρμοδιότητάς του στη Βουλή, χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» το δικαστικό «όχι» στην αποφυλάκιση της Ηριάννας, καταδικάζοντας παράλληλα, τις βίαιες αντιδράσεις των αλληλέγγυων εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους και είναι περίεργο που ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές, για εμπόριο ναρκωτικών, να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσης και η συγκεκριμένη κοπέλα να μην απολαμβάνει αυτού του ευεργετήματος», είπε ο κ. Κοντονής, σημειώνοντας πως κράτησε υποδειγματική στάση της όσον αφορά τα καταναγκαστικά μέτρα που της επιβλήθηκαν.

4174735

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Βιαιοπραγίες κα λεκτικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, όχι μόνον γιατί δυσφημούν τον αγώνα και την προσπάθεια της ίδιας και των παραστατών της να αποδείξει την βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά γιατί πάνω από όλα οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κώδικας ποινικής δικονομίας προβλέπει την υποβολή νέας ένστασης που θα εκδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη όμως, σύνθεση.

Η αφιέρωση του Πολάκη στους δικαστές που «ξαναφυλάκισαν την Ηριάννα»

Στο 'Αξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και τους στίχους «Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» -το οποίο μελοποίησε ο Θεοδωράκης- παρέπεμψε αντί άλλου σχολίου για την απόφαση του δικαστηρίου για την Ηριάννα ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο Facebook.

4183773

(Πηγή: EUROKINISSI)

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ντροπή για τη Δικαιοσύνη η μικρόψυχη απόφαση για την Ηριάννα

«Μικρόψυχη» χαρακτηρίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας.

Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» σχολίασε την απόφαση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, κάνοντας λόγο για «θεσμική αδικία».

4153033 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Ντροπή για τη Δικαιοσύνη η σημερινή μικρόψυχη απόφαση για την Ηριάννα. Καμμία κοινωνία δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στη θεσμική αδικία» έγραψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ