ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός, πολλές ζημιές και σημαντικά προβλήματα από την επέλαση της «Μέδουσας» (pics)

Ένας νεκρός, πολλές ζημιές και σημαντικά προβλήματα από την επέλαση της «Μέδουσας» (pics)
Facebook /Βασιλική Καγιά

Τις πληγές της μετρά η χώρα από την επέλαση της πρωτοφανούς για την εποχή κακοκαιρία με το κωδικό όνομα... «Μέδουσα».

Ο απολογισμός δυστυχώς είναι πλούσιος καθώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, καλλιέργειες καταστράφηκαν, οδικά δίκτυα υπέστησαν ζημιές και αυτοκίνητα... βούλιαξαν.

Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας από το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκαν σφοδρές καταιγίδες, οι οποίες συνοδεύτηκαν από κεραυνούς και αστραπές, ενώ κατακόρυξη ήταν και η πτώση της θερμοκρασιάς, καθώς έπεσε σχεδόν δέκα βαθμούς.

Η τραγική είδηση του θανάτου ενός 48χρονου στην Αμφιλοχία από πτώση κεραυνού, αποτυπώνει το μέγεθος κύματος της κακοκαιρίας.

Ο 48χρονος, ο οποίος αγνοούταν από το βράδυ της Κυριακής, εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή Μέγας Κάμπος της Αμφιλοχίας, όπου επικρατούσε κακοκαιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο θάνατος οφείλεται σε πτώση κεραυνού. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα διενεργηθεί στη σορό του ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λήμνο

Τη Λήμνο έπληξε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ενώ αποχωρούσε από τον ελλαδικό χώρο. Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και για ώρες έβρεξε αδιάκοπα, αρχικά στο δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού, στη Μύρινα, το Πλατύ, το Θάνος και τον Κοντιά.

Στη συνέχεια, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή της Ατσικής και του Μούδρου.

LHMNOS


Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στη Μύρινα, στην περιοχή των ΚΤΕΛ, ενώ η πυροσβεστική επιχείρησε σε 10 σημεία για άντληση υδάτων και απεγκλώβισε 20 άτομα από τα οχήματά τους.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια, σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν, χείμαρροι υπερχείλισαν, ενώ μικροκατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στον περιφερειακό δρόμο της Μύρινας.

Επίσης, για 20 περίπου λεπτά υπήρξε διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί. Το πλοίο «Εξπρές Πήγασος» που έφτασε στο νησί της ώρα της καταιγίδας αναγκάστηκε να δέσει στο παλιό λιμάνι.

Η «Μέδουσα»... έβγαλε βάρκες στην στεριά

Το κύμα κακοκαιρίας πέρασε και από το Ρίο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές ζημιές και αναστάτωση.

medousa2

(Πηγή: tempo24.news)

Όπως αναφέρει το tempo24.news, οι άνεμοι έκοψαν τους κάβους από φερι μπότ και έτσι κατά τη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας στήθηκε επιχείρηση προκειμένου να δεθούν και να σταματήσουν τα πλοία να κινούνται ακυβέρνητα στο Ρίο. Αποτέλεσμα των κομμένων κάβων ήταν να υποστούν ζημιές βάρκες και φουσκωτά που ήταν δεμένα κοντά, ενώ ορισμένα από αυτά... βγήκαν στην στεριά.

medousa3

(Πηγή: tempo24.news)

Θεσσαλονίκη: Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στη Σιθωνία

Η «Μέδουσα»... βούλιαξε και τη Σιθωνία, καθώς, σύμφωνα με τον διευθυντή του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό»

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή», σημείωσε τη Δευτέρα, χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

sithonia

(Πηγή: Facebook /Βασιλική Καγιά)

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Καλοκαιρινή... χιονοθύελλα στον Όλυμπο - Αγωνία για ορειβάτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «χειμερινού» Ιουλίου, είναι η σφοδρή χιονοθύελλα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Όλυμπο.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, οι θερμοκρασίες ήταν μονοψήφιες, καθώς ο υδράργυρος έπεσε απότομα τις τελευταίες ώρες λόγω της επέλασης της “Μέδουσας”.

Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία δυσκόλευε τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ η οποία από το βράδυ του Σαββάτου αναζητά έναν Ρουμάνο ορειβάτη που ήθελε να ανεβεί στην κορυφή του Ολύμπου και εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά.

Ο ορειβάτης αρχικά είχε επικοινωνήσει με την ΕΜΑΚ όμως δεν είχε ακόμη εντοπιστεί. Σημειώνεται ότι με την επιδείνωση του καιρού και την χιονοθύελλα η επιχείρηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους άντρες της ΕΜΑΚ.

Διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις στη Λάρισα

Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στη Λάρισα από τις έντονες καταιγίδες, εξατίας της «Μέδουσας».

LARISA 2

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε, ενώ αρκετοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει από τη μεγάλη ποσότητα νερού.

LARISA 1

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω κεραυνών, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς σημειώθηκαν και κάποιες βραχοπτώσεις κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Το «έστρωσε» στο Μέτσοβο...

METSOBO 1

Δυνατό μπουρίνι συνοδευόμενο από χαλαζόπτωση, έπληξε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, στο Ζωτικό.

(epirus-tv-news.gr)

Όπως αναφέρει το epirus-tv-news.gr, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου με τα σοβαρότερα όμως προβλήματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Μέτσοβο.

Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, άσπρισαν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών, με τους κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειές τους, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετούς δρόμους μέσα στο χωριό.

METSOBO 2

(epirus-tv-news.gr)

Καταστροφές στις Σέρρες

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι και οι καλλιέργειες στις Σέρρες μετά τις έντονες καταιγίδες που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες του infonews24.gr, από το καταστροφικό πέρασμα των βροχοπτώσεων.

SERRES
SERRES 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ