ΕΛΛΑΔΑ

Τα προγράμματα σπουδών του ΕΚΠΑ σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

Τα προγράμματα σπουδών του ΕΚΠΑ σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύει τα δυνατά σημεία που βρίσκονται «κρυμμένα» μεταξύ των εξειδικευμένων στοιχείων, στις λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων διεθνώς.

Ειδικότερα, στην Ακαδημαϊκή Παγκόσμια Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities ARWU), γνωστή ως η λίστα της Σαγκάης, το ΕΚΠΑ είδε επτά προγράμματα σπουδών του να τοποθετούνται στους πίνακες των κορυφαίων 500 παγκοσμίως σε οκτώ αντίστοιχα θεματικά πεδία.

Συγκεκριμένα:

  • Η Οδοντιατρική σχολή του ΕΚΠΑ καταλαμβάνει τη θέση 76-100 και, κατά συνέπεια, βρίσκεται στις 100 καλύτερες σχολές παγκοσμίως. Επίσης, εντυπωσιακή επίδοση εμφανίζει στον δείκτη IC (ποσοστό άρθρων με διεθνή συνεργασία), που είναι υψηλότερη της βαθμολογίας των 16 πρώτων πανεπιστημίων του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού αντικειμένου (μεταξύ των οποίων το Harvard, το University of Washington και το Kings College London). Επιπροσθέτως, είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα που εμφανίζει βαθμολογία στον δείκτη AWARD δηλαδή στα σημαντικά βραβεία/διακρίσεις καθηγητών και ερευνητών του τμήματος.
  • Το τμήμα Φυσικής, για το 2017, καταλαμβάνει επίσης τη θέση 76-100. Σε σχέση με την περσινή κατάταξη, υπήρξε βελτίωση, αφού το τμήμα βρισκόταν στις θέσεις 101- 150. Μάλιστα στον δείκτη IC, έλαβε τον υψηλότερο βαθμό σε συγκεκριμένο δείκτη από όλα τα Τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη (92%).
  • Το τμήμα Φαρμακευτικής καταλαμβάνει τη θέση 101-150, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλή βαθμολογία στους τρεις από τους πέντε δείκτες.
  • Η Ιατρική σχολή εκπροσωπείται και στα επιμέρους θεματικά - ακαδημαϊκά πεδία και ειδικότερα στο αντικείμενο της Κλινικής Ιατρικής, όπου καταλαμβάνει τη θέση 201-300 παγκοσμίως. Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση της ερευνητικής εργασίας της Σχολής αποτυπώνεται τόσο στον δείκτη IC όσο και στον δείκτη CNCI (σταθμισμένος δείκτης ετεροαναφορών). Στο ευρύτερο πεδίο Clinical Medicine and Pharmacy (MED) το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 101-150.
  • Το τμήμα Βιολογίας βρίσκεται στις θέσεις 201-300 σε δύο θεματικά - ακαδημαϊκά πεδία, στις επιστήμες της Βιολογίας και στις Επιστήμες Βιολογίας με εξειδίκευση στον άνθρωπο.
  • Το τμήμα Πληροφορικής βρίσκεται στις θέσεις 301-400 παγκοσμίως.
  • Το τμήμα Μαθηματικών βρίσκεται στις θέσεις 401-500 στην παγκόσμια κατάταξη. Αξιοσημείωτο είναι, ότι στον επιμέρους δείκτη IC το τμήμα εμφανίζει εξαιρετική επίδοση, που ξεπερνά το βαθμό των 6 πρώτων Πανεπιστημίων της κατάταξης.

Στη λίστα της Σαγκάης, πέραν της γενικής κατάταξης, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται και δημοσιεύεται η κατάταξη ξεχωριστά για κάθε ευρύτερη επιστημονική περιοχή και για ειδικά αντικείμενα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Μεθοδολογικά, η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικές κατηγορίες (θετικές επιστήμες, μηχανική, επιστήμες ζωής, ιατρικής και κοινωνικές επιστήμες) και 52 επιμέρους θεματικές ανάλογα με το ακαδημαϊκό αντικείμενο τους.

Συνολικά, αξιολογήθηκαν και συμπεριλήφθηκαν 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ