ΕΛΛΑΔΑ

Οι χώρες των Βαλκανίων επιλέγουν τους πρόσφυγες

Οι χώρες των Βαλκανίων επιλέγουν τους πρόσφυγες
Πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη Eurokinissi/Μotion Team /ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗ

Συνεχίζουν οι αρχές της ΠΓΔΜ να επιτρέπουν τη διέλευση στα σύνορά τους μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος Ειδομένης – Γεύγελης, πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο.

Από το πρωί 1500 από αυτούς διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν από τις αρχές της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψει τη διέλευση. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα τα οποία οι εθελοντές των ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες περνούν τη νύχτα στο ύπαιθρο κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τη θερμοκρασία πολλές φορές να πλησιάζει τους 0 βαθμούς κελσίου.

Ίδια πολιτική ακολουθούν και η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία που εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα στη διέλευση των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές που δεν θεωρούνται εμπόλεμες, μη αναγνωρίζοντας, ουσιαστικά, την οικονομική μετανάστευση ως επαρκή λόγο προστασίας.

Ειδομένη: Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων ο Μουζάλας

Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την πολιτική αναμένεται να εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στη Σερβία, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.Ο κ. Τουσκ θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων χωρών σήμερα και αύριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ