ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κω Live: Τεράστια προβλήματα στο νησί - Ολόκληρη πολυκατοικία υπέστη καθίζηση

Σεισμός στην Κω Live: Τεράστια προβλήματα στο νησί - Ολόκληρη πολυκατοικία υπέστη καθίζηση
REUTERS/Costas Baltas

Δύο νεκροί και περισσότεροι από εκατό τραυματίες, η κατάσταση τριών εκ των οποίων κρίνεται σοβαρή, είναι ο απολογισμός του «χτυπήματος» του εγκελάδου στην Κω. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν έχουν αφήσει πίσω τους μια εικόνα κατεστραμμένου τοπίου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου αναθεώρησε νωρίτερα την μέτρηση του σεισμού διευκρινίζοντας πως ήταν 6,6 Ρίχτερ.

Οι δύο νεκροί είναι ένας 29χρονος Σουηδός και ο 39χρονος Τούρκος Σινάν Κούρτογλου, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα Hurriyet. Οι άντρες έχασαν την ζωή τους όταν τοίχος στο κλαμπ στο οποίο διασκέδαζαν κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε. Εκ των τραυματιών ο ένας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Οι περισσότερες υλικές ζημιές στο νησί εντοπίζονται στο λιμάνι του νησιού καθώς υπάρχει εσωτερική καθίζηση. Επίσης από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Ακόμη, ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε κτίρια που έχουν κτιστεί προ του 1930, ενώ ανάμεσα σε αυτά που κατέρρευσαν από το σεισμό είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ