ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Καλύβια: Οι φλόγες έφτασαν στην παραλία της Σαρωνίδας (pics)

Φωτιά στα Καλύβια: Οι φλόγες έφτασαν στην παραλία της Σαρωνίδας (pics)
eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που μαίνεται, από το απόγευμα, σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής. Η πυρκαγιά λίγο πριν τις 22:00 έφτασε σχεδόν στην παραλία, στα σύνορα Σαρωνίδας- Λαγονησίου. Κλειστή είναι η παραλιακή στο ύψος της Σαρωνίδας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτα ενεργά μέτωπα, ωστόσο, τα πιο σοβαρα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου και στο όρος Όλυμπος.

4193136
4193137

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τις κατοικίες όπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων μόλις νύχτωσε και συγκεκριμένα των 5 ελικοπτέρων και του ενός συντονιστικού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή με 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας, καθώς και με 2 ειδικά μηχανήματα.

4193101 copy

Παράλληλα, κόπασαν οι δυνατοί άνεμοι πλέον, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τώρα αρκετές διάσπαρτες εστίες. Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι αυτή την ώρα προς τη νοτιοανατολική πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου.

4193084 copy

Σημειώνεται ακόμη, ότι με το πρώτο φως της ημέρας και εφόσον δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο έως τότε η πυρκαγιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με εναέρια μέσα.

4193087 copy

Με 10 υδροφόρες και δύο μηχανήματα βαρέoς τύπου κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων, ενίσχυσε η Περιφέρεια Αττικής το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε στις 5 το απόγευμα σε αγροτολιβαδική έκταση μεταξύ Λαγονησίου και Αναβύσσου, στην ευρύτερη περιοχή Καλυβίων Αττικής.

4193002

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννα Τσούπρα, «ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται στην περιοχή, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις του στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία έχει περιοριστεί στον λόφο Σκόρδι, επάνω από την κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου όμως δεν υπήρχε πρόσβαση επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης. Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου: πυροσβεστικά, υδροφόρες, πέντε σκαπτικά μηχανήματα και όλο το έμψυχο δυναμικό «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

4193004
4193006
4193008

«Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των αυξομειώσεων του δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στις εστίες που εκδηλώνονταν συνεχώς. Η εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Θέση Μελισσουργός, αρκετά μακριά από τον οικισμό των Καλυβίων, σε απόσταση 4-5 χλμ από το Λαγονήσι (επί της Λεωφόρου Αναβύσσου), σύντομα επεκτάθηκε προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου, σε αγροτοδασική βλάστηση.

Γύρω στις 8 μ.μ. και μία ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, η κατάσταση ήταν κάπως ανησυχητική καθώς οι φλόγες του βασικού μετώπου είχαν «σκαρφαλώσει» στον λόφο πάνω από τα σπίτια της Σαρωνίδας, που αναζωπυρωμένες από την καύση ελαιοδέντρων, απείλησαν κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο μισή ώρα αργότερα «ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, χάρη στη συντονισμένη δράση των αεροσκαφών», σύμφωνα με κάτοικο στην εν λόγω περιοχή και ενώ οι φλόγες ήταν δίπλα από το σπίτι του.

4193010
4193013

Σύντομα η ανακούφιση διαδέχθηκε την αγωνία και την ένταση που προηγήθηκαν, λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. «Εξέλιξη απολύτως θετική» όπως τη χαρακτήρισε η κ. Τσούπρα, καθώς τη νύχτα οι άνεμοι - οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν αύριο- σημειώνουν ύφεση και ο έλεγχος των μικροεστιών έγκειται πλέον στην προσοχή και την εγρήγορση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων

4193017
4193019
4193030

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη συμβολή των οδών Τενέδου και Ιόλης, κυριολεκτικά ανάμεσα στα σπίτια. Στην περιοχή επικρατεί δυνατός αέρας - 5 με 6 μποφόρ- που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούν η πυρκαγιά να μην πλησιάσει σε κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στις 18:30 η φωτιά ήταν σε απόσταση 1 με 1,5 χιλιόμετρου από τα σπίτια.

Οι πυροσβέστες κυριολεκτικά δίνουν μάχη με τις φλόγες για να μην κινδυνεύσουν τα σπίτια.

4193031
4193033 1
4193046
4193054

«Είναι τεράστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς και πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάτοικο που έβαλε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα

Οι δήμαρχοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι στα σπίτια τους και να μην εμποδίζουν με τα ιδιωτικά οχήματά τους τα οχήματα της Πυροσβεστικής που καταφθάνουν διαρκώς.

4193064
4193068
4193077

Συχνές είναι και οι διακοπες ρεύματος στη ευρύτερη περιοχή.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική και σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας χαρακτηρίζεται "πολύ υψηλός" τόσο σήμερα όσο και αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά:

Πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) είναι, για αύριο, Τρίτη 1η Αυγούστου ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι εξής: Περιφέρεια Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και υπαίθριων ψησταριών.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

4193082
4193094
4193095
4193096
4193097
4193098
4193099
4193101

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ