ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα αγωνίας για τα Κύθηρα - Πύρινη κόλαση σε 4 μέτωπα (pics-aud-vid)

Νύχτα αγωνίας για τα Κύθηρα - Πύρινη κόλαση σε 4 μέτωπα (pics-aud-vid)
YouTube

Δύσκολη θα είναι η νύχτα για τους κατοίκους των Κυθήρων καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Μέχρι πριν από λίγη ώρα ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης ενός οικισμού καθώς η φωτιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

«Αυτή την στιγμή έχουμε εκκενώσει το χωριό Κυπριωτιάνικα. Μια ξαφνική αλλαγή του καιρού οδήγησε την φωτιά σε κατοικημένες περιοχές. Απομακρύναμε τους κατοίκους. Έχει πολλά ενεργά μέτωπα» λέει στο CNN Greece o αντιδήμαρχος Κυθήρων, Γιώργος Κομηνός.

Πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής δίνουν μάχη ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικά μέτωπα που κατακαίουν το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Από το μεσημέρι που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τις 8 το βράδυ το νησί είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα επανήλθε περίπου για μια ώρα και στη συνέχεια τα Κύθηρα βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι.

«Έχουμε δυο γραμμές ρέματος. Τη μια τα συνεργεία κατάφεραν και την φόρτωσαν για κάποια ώρα. Πριν από λίγο κάηκαν δυο πυλώνες της ΔΕΗ της δεύτερης γραμμής και τώρα δεν έχουμε ρεύμα» μας λέει ο αντιδήμαρχος.

Το απόγευμα κι ενώ η φωτιά φαινόταν ότι είναι σε ύφεση άλλαξε η διεύθυνση του ανέμου- από βοριάς σε δυτικό- με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί και πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

«Πέρασε μέσα από το χωριό Πιτσινάδες , στα Αρωνιάδικα και στα Δουγιάνικα άγγιξε τα σπίτια ενώ στα Περλεγιάνικα πλησίασε πολύ κοντά, ευτυχώς δεν είχαμε κανένα τραυματισμό» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κομηνός.

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Έχει κάψει μελίσσια, ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, δασική βλάστηση. Έκαψε υπεραιωνόβια δέντρα, ήταν θλιβερή εικόνα. Περιοχές που έμοιαζαν με τον Αμαζόνιο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού μετατράπηκαν σε μαύρη σκόνη» λέει ο κύριος Κομηνός.

20621843 10209663227232666 7068454754068661765 n

πηγή: FACEBOOK

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 11 το μεσημέρι δίπλα από το νοσοκομείο του νησιού, στη περιοχή Αρωνιάδικα και λόγω των ισχυρών ανέμων που επεκτάθηκε γρήγορα προς Πιτσινάδες, Αραιούς και Μυλοπόταμο.

P8040037

πηγή:ADELINFM

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί από την Λακωνία, συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 37 πυροσβέστες με 16 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων.

Τα εναέρια μέσα που έπαιρναν μέρος στο έργο της κατάσβεσης αποχώρησαν μόλις έπεσε η νύχτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ