ΕΛΛΑΔΑ

Κρίση στη συνεργασία ΕΛΑΣ με Γαλλία

Κρίση στη συνεργασία ΕΛΑΣ με Γαλλία
Προβλήματα αντιμετωπίζει η συνεργασία γαλλικής και ελληνικής αστυνομίας Reuters/YVES HERMAN

Κρίση διαφαίνεται στη συνεργασία της Γαλλικής με την Ελληνική Αστυνομία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, για τη διέλευση των τζιχαντιστών του ISIS από τη χώρα μας.

Πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν την μετάβαση -τις επόμενες ημέρες- στην Ελλάδα κλιμακίου Ανωτέρων Αξιωματικών της γαλλικής αστυνομίας, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι η "ελληνική αστυνομία δεν προβαίνει στην ταυτοποίηση των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών", στα κέντρα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί στα σημεία πρώτης εισόδου από τα τουρκικά παράλια.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Γάλλοι, ότι στα ελληνικά νησιά δρουν δίκτυα ακραίων Ισλαμιστών που "στρατολογούν" πρόσφυγες στον ISIS. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κλιμάκιο της Γαλλικής Αστυνομίας βρίσκεται ήδη και στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους για την πρόθεση -όπως επισημαίνουν- των Γάλλων "να μεταθέσουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ως άλλοθι για τη δική τους αδυναμία εντοπισμού των δραστών πριν προλάβουν να πραγματοποιήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι".

Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των μετανατευτικών ροών, γίνεται βάσει του νομοθετικού πλαισίου που έχει ορίσει η ΕΕ, υπό την αυστηρή επίβλεψη του κλιμακίου της FRONTEX και παρατηρητών Διεθνών οργανισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ