ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλβανία – Επικίνδυνες οι φλόγες για τα ελληνικά μειονοτικά χωριά

Φωτιά στην Αλβανία – Επικίνδυνες οι φλόγες για τα ελληνικά μειονοτικά χωριά
EUROKINISSI

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές πλησίον ελληνικών μειονοτικών χωριών των δήμων Δρόπολης και Φοινίκης στην Αλβανία. Οι άνεμοι που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες συνέβαλαν στην αναζωπύρωση εστιών φωτιάς στην Κάτω Δρόπολη απειλώντας τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες. 

Σε κίνδυνο βρέθηκαν οι ιεροί ναοί των δύο χωριών.

Σε επιφυλακή βρίσκονται επίγειες δυνάμεις και ένα όχημα της αλβανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, σε κίνδυνο βρίσκεται και το χωριό Δρόβιανη στο Δήμο Φοινίκης. Η πυρκαγιά καίει τα πάντα στα όρια των κατοικιών του χωριού ενώ κατευθύνεται -μέσω δασικής περιοχής- προς τα χωριά Βουλιαράτες, Βόδριστα και Κρά, που ανήκουν στο Δήμο Δρόπολης. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (δυτικά της Κακαβιάς).

Σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται δύο σπίτια, ένας παλιός ναός και μια αποθήκη στο χωριό Γράψη της Κάτω Δρόπολης.

Στο ίδιο χωριό κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τριών ηλικιωμένων. Μερικά άλλα εκκλησάκια χτισμένα κατά παράδοση έξω από τα χωριά, καταστράφηκαν ενώ κινδύνεψαν δέκα άλλα χωριά στους δύο δήμους.

Σημαντικότατη είναι ωστόσο η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, βοσκοτόπια και εκτάσεις με χαμόδεντρα.

Οι δήμαρχοι των ελληνικών μειονοτικών δήμων εκτιμούν πως οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ