ΕΛΛΑΔΑ

Πηγές υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο CNN Greece: Μακριά από εμάς σενάρια συνωμοσίας

Πηγές υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο CNN Greece: Μακριά από εμάς σενάρια συνωμοσίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Δεν είναι δυνατόν να ξεσπούν πολλές εστίες με διαφορά λίγων λεπτών στην ίδια περιοχή και μόλις οι πυροσβέστες καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση να παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο και σε άλλη περιοχή. Ο προβληματισμός ο δικός μας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος είναι μεγάλος». Αυτά αναφέρει στο CNN Greece υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24 ώρα στη χώρα.

«Δεν έχουμε στοιχεία για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό που παρατηρείται με τις πυρκαγιές αλλά ο προβληματισμός υπάρχει. Όλα πρέπει να ερευνηθούν από το ενδεχόμενο δράσης ενός μεμονωμένου διαταραγμένου ατόμου μέχρι κάτι πιο σοβαρό και οργανωμένο. Όμως να ξεκαθαρίσω ότι μακριά από μένα, συνωμοσιολογία ή ακραία σενάρια», συνεχίζει η ίδια πηγή στο CNN Greece.

Πάντως οι σκέψεις για εμπρηστές πίσω από τις φωτιές τις τελευταίες ημέρες, ξεκίνησαν από το γεγονός ότι στη Ζάκυνθο ξέσπασαν 12 εστίες πυρκαγιάς σε μια μέρα. Ήδη, στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο αξιωματικών του τμήματος εγκλημάτων εμπρησμού ενώ με το συγκεκριμένο θέμα θα ασχοληθεί και η αντιτρομοκρατική.

«Η αντιτρομοκρατική έχει τα μέσα που χρειάζονται για να ερευνηθεί σε βάθος το θέμα και γι’ αυτό το λόγο θα πάρει μέρος στις έρευνες», υποστηρίζει στέλεχος της Κατεχάκη.

Η εντολή που έχει δοθεί είναι να ερευνώνται με προσοχή και από τους αρμόδιους κάθε πυρκαγιά που ξεσπά σε ολόκληρη τη χώρα και κάθε καταγγελία που γίνεται από τους κατοίκους για εμπρησμό.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα στη χώρα είχαν εκδηλωθεί 44 πυρήνα μέτωπα.

Την ίδια ώρα η διαρροή που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που σε ανακοίνωση της ανέφερε:

Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια.

Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων. Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου που κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη για "φτηνή αντιπολίτευση":

«Η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες - είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε», ήταν η άμεση απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζει:

Τους θυμίζουμε μόνο τα πραγματικά στοιχεία:

Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο -δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ