ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Συνεχείς είναι το απόγευμα της Δευτέρας οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου, λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στο νησί.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του νησιού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας:

Φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον 'Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο.

Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή.

Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ