ΕΛΛΑΔΑ

Σε σχετική ύφεση η πυρκαγιά στην Αττική - σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Σε σχετική ύφεση η πυρκαγιά στην Αττική - σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις
ΕUROKINISSI

Σε σχετική ύφεση βρίσκεται, η μεγάλη που καίει τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, την ώρα που από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια μέσα έχουν αρχίσει τις ρίψεις με στόχο την τελική κατάσβεσή της.

Από το απόγευμα της Τρίτης οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415. Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της», τόνισε η κα Μαλλίρη.

Το σώμα των εξήντα πυροσβεστών, το οποίο αποστέλλει η Κύπρος, προκειμένου να συμβάλλει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, αναμένεται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα στις 8.00 το πρωί. Ένα πρόβλημα στο C-130 δεν επέτρεψε την αναχώρηση χθες το απόγευμα, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

2017 08 15T174021Z 172676983 RC15447F4FA0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Για πρώτη φορά η κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών επιτρέπει αισιοδοξία. Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις στο ΑΠΕ ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης σημείωσε ότι οι πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κρίσιμες και πρόσθεσε ότι η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική είναι καλύτερη.

Από αέρος επιχειρούσαν ως τη δύση του ηλίου 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, με την κα Μαλλίρη να διευκρινίζει πως όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Ενεργά και δύσκολα παραμένουν τα μέτωπα σε Ηλεία και Ζάκυνθο. Στην Ηλεία επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο μέτωπα, με στόχο να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές στις κοινότητες Δαφωνιώτισσα, Κρυονέρι, Περιστέρι και Οινόη. Στη Ζάκυνθο, η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς το χωριό Κοιλιωμένος.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι το πρωί της Τετάρτης «θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στη Ζάκυνθο και την Ηλεία και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».

2017 08 14T114858Z 1663061164 RC1652411000 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Προσαγωγή υπόπτου στην Πάρνηθα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμούς στην περιοχή της Πάρνηθας. Ο ύποπτος, ηλικίας 63 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήχθη και κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητό του υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά, των οποίων την κατοχή δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.
Τέλος, στη Σάμο εντοπίστηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε δασική έκταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ