ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ρυτό Κορινθίας και Κέρκυρα (pics&vid)

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ρυτό Κορινθίας και Κέρκυρα (pics&vid)
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει από νωρίς το απόγευμα στο Ρυτό Κορινθίας, αλλά και την Κέρκυρα.  

Η κατάσταση στην Κορινθία φαίνεται να είναι πιο σοβαρή, καθώς με υπόδειξη της Πυροσβεστικής, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Η φωτιά, που έχει ξεσπάσει σε δύσβατη περιοχή, δεν απειλεί, αυτή την ώρα τουλάχιστον, οικισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάζονται στο να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά πριν νυχτώσει, οπότε δεν θα υπάρχει η αρωγή των εναέριων μέσων.

Σημειώνεται, ότι οι άνεμοι έχουν πέσει πλέον, ενώ νωρίτερα έβρεξε για λίγο στην περιοχή. Όμως δεν έγινε εφικτό να περιοριστεί, λόγω της βροχής, η πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Πελοπίδας Καλλίρης η πυρκαγιά είναι μεγάλη και καίει σε δασώδη δύσβατη περιοχή κοντά στην Άνω Αλμυρή. Η φωτιά πλησίασε τα σπίτια του οικισμού αλλά αντιμετωπίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, όπως ο ίδιος δήλωσε, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους κατασκήνωση με 550 παιδιά στην περιοχή του Σοφικού τα οποία είναι ασφαλή και έχουν μεταφερθεί σε σχολεία μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς.
Παράλληλα ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και απέκτησε μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων, ωστόσο «η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων -και ιδιαιτέρως των εναέριων μέσων- ήταν άμεση και έχει συμβάλει στον περιορισμό της αρχικής έντασης της πυρκαγιάς.

Αναφορικά με την εκκένωση της κατασκήνωσης ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα παιδιά έχουν μεταφερθεί και φιλοξενούνται ασφαλή στο Γυμνάσιο Σοφικού.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής κ. Βασίλη Ματθαιόπουλο που ως επικεφαλής συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης, στην περιοχή επιχειρούν 30 οχήματα με 80 πυροσβέστες καθώς και πεζοπόρο τμήμα από 50 άτομα.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν όλο το βράδυ τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς ο κίνδυνος να σημειωθούν αναζωπυρώσεις παραμένει μεγάλος.

FOTIA 2

(Πηγή φωτογραφίας korinthostv.gr)

Διπλή... πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Δύο φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί των Φαιάκων. Η πρώτη πυρκαγιά μαίνεται στην περιοχή Κατακαλού, κοντά στη λιμνοθάλασσα, νοτιοδυτικά του νησιού. Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα και στο σημείο έσπευσε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, ενώ από αέρος, στην επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς, συμμετείχαν δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας τύπου πετζετέλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμη Γεωργακόπουλου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ καίγονται καλαμιές και χορτολιβαδική έκταση».

Επισημαίνεται πως το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα, ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς ξέσπασε στο Βόρειο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Σινιές.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «η φωτιά είναι ισχυρή, ενώ μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας σπεύδει στο σημείο».

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Τρίκαλα και Ζαχάρω

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στα Ανταλλάξιμα στον δήμο Τρικκαίων.

Για την αντιμετώπισή της συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο από το νομό Τρικάλων, όσο και από γειτονικούς νομούς. Η φωτιά, έκαψε 20 στρέμματα δασικής έκτασης.

Οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Ροδινά στην Ζαχάρω.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Μικρές εστίες εντοπίζονται σε χαράδρα όπου η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο οι πυροσβέστες έχουν «κυκλώσει» το σημείο, ώστε να επέμβουν άμεσα εάν διαπιστωθεί αναζωπύρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ