ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Παναγιώτης Νίκας, το πρόσωπο πίσω από την γνωστή βιομηχανία αλλαντικών

Πέθανε ο Παναγιώτης Νίκας, το πρόσωπο πίσω από την γνωστή βιομηχανία αλλαντικών
Ο Παναγιώτης Νίκας (δεξιά)

Ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών, πέθανε την Κυριακή (3/9) σε ηλικία 85 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών ενώ θα ταφεί στην Σπάρτη.

Ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του '60 και εισήγαγε για πρώτη φορά στην αγορά το παριζάκι.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα εντεινόταν με τα χρόνια και ο συνδυασμός των καινοτόμων ιδεών του με την ανάπτυξη των σούπερ μάρκετ και του βιοτικού επιπέδου της χώρας, εξασφάλισε την επιτυχία του.

Το 1970 απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Το παριζάκι εισήλθε στην αγορά δύο χρόνια αργότερα.

Έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας του κλάδου που εισήλθε στο Χρηματιστήριο (το 1991), ενώ το 2003 αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρηση του έναντι 60 εκατ. ευρώ στην αλλαντοβιομηχανία Global Finance, κάτι που, όπως ομολόγησε αργότερα, μετάνιωσε.

Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την παράγωγη άλλων ειδών, όπως το νερό, ενώ προχώρησε και σε νέα επιχειρηματική κίνηση με την συν-δημιουργία της μονάδας βιολογικής κτηνοτροφίας Οικοφάρμα Πελλοπονήσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ