ΕΛΛΑΔΑ

Απαγωγή Λεμπιδάκη: θρίλερ δίχως τέλος - στα όρια της κατάρρευσης η οικογένειά του

Απαγωγή Λεμπιδάκη: θρίλερ δίχως τέλος - στα όρια της κατάρρευσης η οικογένειά του

Στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης, με ψήγματα πια αντοχής και μόνο όπλο την υπομονή και την ελπίδα, η οικογένεια του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη είδε το δεύτερο βίντεο που τους έστειλαν πριν λίγες ημέρες οι απαγωγείς του Κρητικού επιχειρηματία.

Σε μια κίνηση για να δείξουν στους συγγενείς ότι ο Μιχάλης είναι ζωντανός, κατέγραψαν το θύμα τους σε βίντεο να τους ζητά να κάνουν ό,τι γίνεται καλύτερο για να συγκεντρώσουν τα λύτρα και να τα παραδώσουν στους κακοποιούς που τον κρατούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά σαν στοιχείο επικαιρότητας ήταν η επίθεση των τζιχαντιστών στην Ισπανία, καθώς ο απαχθείς κάνει αναφορά στο αιματηρό χτύπημα των ισλαμιστών τρομοκρατών στην Βαρκελώνη.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μετά από σχεδόν πέντε μήνες στα χέρια των απαγωγέων του, φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, όμως είναι εμφανώς ταλαιπωρημένος και αδυνατισμένος μετά από 164 ημέρες ομηρείας.

Οι απαγωγείς και την πρώτη φορά στο πρώτο βίντεο ζωής που είχαν στείλει στην οικογένεια, είχαν χρησιμοποιήσει ως στοιχείο επικαιρότητας το μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα των γαλλικών εκλογών και του αποτελέσματος της εκλογικής κούρσας με νικητή τον Μακρόν.

Η απαγωγή Λεμπιδάκη θα καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά ως η πιο μακροχρόνια περίπτωση ομηρείας και ως μια υπόθεση στην οποία οι δράστες δεν ακολούθησαν καμία από τις γνωστές πρακτικές των απαγωγών που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

"Είναι σκληροί, μεθοδικοί και με ένα περίεργο αίσθημα ότι δεν τους κυνηγά τίποτα και κανένας...", μας έλεγε αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Η αστυνομία παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς τον πρώτο λόγο έχει η οικογένεια και βασικός σκοπός είναι η απελευθέρωση του θύματος με ασφάλεια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστυνομικοί δεν εμπλέκονται στην διαδικασία επικοινωνίας των απαγωγέων με την οικογένεια.

Οι απαγωγείς έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής το οποιοδήποτε λάθος και έχουν αποδείξει ότι έχουν τον κυρίαρχο λόγο, καθώς όχι μόνο εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα γεμίζοντας αγωνία τους συγγενείς του Λεμπιδάκη, αλλά έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να μην επιτρέψουν να μιλήσει ούτε για λίγα δευτερόλεπτα ο απαχθείς επιχειρηματίας με κάποιο από τα πρόσωπα της οικογένειάς του.

Τα σημάδια ζωής που έχουν στείλει είναι τα δυο βίντεο και τα δυο γραπτά χειρόγραφα κείμενα, στα οποία από τη μια ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έλεγε ότι είναι καλά στην υγεία του και από την άλλη προέτρεπε τους δικούς του να βρουν το ποσό που ζητούσε οι απαγωγείς του.

Πολύ καλά διαβασμένοι και σκληροί οι απαγωγείς καταρρακώνουν την ψυχολογία μιας ολόκληρης οικογένειας. Μιας οικογένειας που από την αρχή αυτής της περιπέτειας "φωνάζει" με όποιο τρόπο μπορεί ότι δεν υπάρχει το ιλιγγιώδες ποσό που ζητούν οι απαγωγείς και ότι θα έδιναν τόσα και άλλα περισσότερα, αν τα είχαν αλλά δεν τα έχουν. Η οικογένεια προσπαθεί μέσα από τα περίπου 50 sms που έχει ανταλλάξει με τους δράστες, να τους πείσει για το γεγονός ότι το ιλιγγιώδες ποσό που ζητούν είναι αδύνατον να βρεθεί, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσαν ό,τι ρευστό είχαν και ό,τι και αν μπόρεσαν να ρευστοποιήσουν.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι απαγωγείς να είχαν σχεδιάσει από την αρχή ότι θα κρατούσαν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το θύμα τους και αυτό αποδεικνύει και το πόσο καλά σχεδιασμένη ήταν η επιχείρηση της απαγωγής του επιχειρηματία. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς δείχνουν να γνωρίζουν τα λάθη και τις παραλήψεις που έκαναν άλλοι κακοποιοί και σίγουρα δεν θέλουν να τα επαναλαμβάνουν. Έτσι όχι μόνο ζήτησαν τα χρήματα σε μικρά χαρτονομίσματα (50, 20 και 10 ευρώ) αλλά απαιτούν να είναι χρησιμοποιημένα και να μην είναι της ίδιας σειράς.

Και αυτό γιατί έχουν μάθει πια ότι όταν αρχίζουν να ξοδεύονται τα χρήματα από τους απαγωγείς είναι ο τέλειος τρόπος για να εντοπιστούν από τις αρχές. Γνωρίζουν άλλωστε ότι αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που εκμεταλλεύτηκαν οι αστυνομικοί και έφτασαν στους δράστες της απαγωγής Μυλωνά, καθώς ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του ξόδευαν χωρίς μέτρο τα χρήματα σε πολυτελή ζωή αγοράζοντας μετρητής ακόμα και ΙΧ αυτοκίνητα.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη, μια κρητική οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της και με χαμηλό προφίλ, είναι αρκετά αγαπητή στην τοπική κοινωνία. Οι απαγωγείς τους έχουν επιβάλει να ζουν ένα θρίλερ στα όρια της ψυχικής και ανθρώπινης αντοχής.

Το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε όταν ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν μέσα στο ΙΧ του, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σπίτι του, ενώ επέστρεφε από το αεροδρόμιο όπου μόλις είχε γυρίσει πίσω στο νησί από επαγγελματικό ταξίδι. Το σημείο είναι ο δρόμος προς τα Καλέσσα – ένα οικισμό έξω από την πόλη.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε από την αστυνομία εγκαταλελειμμένο με τις πόρτες ορθάνοιχτες και τρακαρισμένο.

Οι αστυνομικοί πήραν τηλέφωνο την οικογένειά του και διαπίστωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Τότε ήταν που χτύπησε κόκκινος συναγερμός, καθώς μέσα στο ΙΧ υπήρχε το κινητό τηλέφωνο του επιχειρηματία και όλα τα προσωπικά του έγγραφα. Και ενώ οι αρχές αρχίζουν να φοβούνται απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, με μια καλοστημένη ενέδρα, η πυροσβεστική παίρνει σήμα ότι δυο αυτοκίνητα καίγονται στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Οι κάτοικοι είχαν δει τις φλόγες και ειδοποίησαν αμέσως τις αρχές.

Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι κάποιοι τους είχαν βάλει φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν τα δυο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς για να «κλείσουν» το όχημα του επιχειρηματία, αλλά και για να τον επιβιβάσουν με τη βία σε ένα από αυτά για να φτάσουν στο σημείο που τα έκαψαν και μετά να εξαφανιστούν με άλλα οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ