ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωνικός: Συνεχίζεται η προσπάθεια απορρύπανσης από τους τόνους μαζούτ - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Σαρωνικός: Συνεχίζεται η προσπάθεια απορρύπανσης από τους τόνους μαζούτ - Οι ειδικοί προειδοποιούν
Μαύρα τα νερά στη Γλυφάδα CNN Greece/ Αχιλλέας Γιαννίσης

Ειδικά συνεργεία και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν καθημερινή μάχη για την απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών από τους τόνους πετρελαιοειδών που χύθηκαν μετά την βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, στον Σαρωνικό Κόλπο. Η επιχείρηση είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η περιβαλλοντολογική καταστροφή, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εικόνες και το βίντεο του CNN Greece από την περιοχή της Γλυφάδας. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η παραλαβή των καυσίμων που απαντλούνται από το βυθισμένο πλοίο "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ", θα συνεχιστεί από άλλο δεξαμενόπλοιο, αφού, την Τρίτη 19/9 λήγουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για το υπάρχον δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα στο σημείο.

Το δεξαμενόπλοιο αυτό, είχε παραλάβει από τις δεξαμενές Νο2, Νο1 και Νο4 του ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ περισσότερους από 1.000 τόνους μαζούτ.

2 χρόνια για να ανασάνει το περιβάλλον

Έως και δύο χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση οι ακτές που μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε στον Σαρωνικό. Αυτό εκτιμά ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

21844151 1928615097351852 585954191 o

«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ότι στο πέλαγος», δήλωσε ο κ. Κουρέτας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως το βασικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της μόλυνσης – πέραν της ενημέρωσης των πολιτών.

«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», είπε δεικτικά στις δηλώσεις του και συμπλήρωσε πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται».

Ως παράδειγμα του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επανέλθει το οικοσύστημα έφερε τη διαρροή στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για να αντιμετωπιστεί πλήρως.

21845398 1928615114018517 1667768487 o

Μαύρα τα νερά στη Γλυφάδα /Αχιλλέας Γιαννίσης

«Για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια», είπε.

Οι κίνδυνοι για τους λουόμενους

Αναφορικά με τους κινδύνους που φέρει για την υγεία η κολύμβηση σε περιοχές που έχουν ρυπανθεί ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».

21845680 1928615087351853 212089333 o

Μαύρα τα νερά στη Γλυφάδα /Αχιλλέας Γιαννίσης

Τέλος, προχώρησε σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας πως παρότι η Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της και είναι αναγνωρισμένη για το έργο της, δεν έχει κληθεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής, παρότι έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στη Βουλή.

aaaa

Μαύρα τα νερά στη Γλυφάδα /Αχιλλέας Γιαννίσης

Το υπουργείο Υγείας με τη σειρά του απαγόρευσε το κολύμπι σχεδόν σε ολόκληρο το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αν και δεν έλειψαν οι «τολμηροί» που το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στις παραλίες.

ΠΕΝΕΝ: Έλεγχοι σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά

Να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά καθώς και σε αυτά που τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα διάφορα μεγάλα πλοία ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος.

Ο επικεφαλής του ναυτεργατικού σωματείου της ΠΕΝΕΝ πρότεινε την απόσυρση των παλαιών γηρασμένων και επικίνδυνων πλοίων ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξέφρασε την άποψη ότι η διαχείριση του προβλήματος μετά την βύθιση του πλοίου έγινε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και οι υπεύθυνοι θα βρεθούν στα πλαίσια της προανάκρισης που ήδη έχει διατάξει η Εισαγγελία του Πειραιά.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε οι συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε «χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» και πρόσθεσε ότι:

H προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων.

4231075 copy

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία», υπογράμμισε και σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι ότι:

Xρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η πορεία

Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα, από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ συνολικά κατά τη χθεσινή ημέρα, συνέδραμαν στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής, 160 άτομα, μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Τα μέσα που επιχειρούν είναι πέντε απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα «EMSA». Επίσης, ένας πλωτός γερανός, ένα δεξαμενόπλοιο, έξι ρυμουλκά, δύο λάντζες και δύο φουσκωτά σκάφη.

Σε όλα τα σημεία, όπου έως τώρα είχε παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, επιτηρεί καθημερινά αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος και η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το Λιμενικού Σώματος, στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στη θαλάσσια περιοχή της Ψυτάλλειας και της εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους, ιριδισμοί που αντιμετωπίστηκαν.

Στη Σαλαμίνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων-Λημνιώνα-Κυνόσουρας απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος, ενώ το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα, περίπου 50 μέτρων, μπροστά από την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ», η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος.

Από τον μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ» τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 245 μέτρων.

Επίσης, παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας, η οποία αντιμετωπίστηκε.

Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.

Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους συνολικά 500 μέτρων και επιχειρούν τέσσερα άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας.

Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.

Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, έξι άτομα από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» και επτά εθελοντές δόκιμοι λιμενοφύλακες.

4231173

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και δεκαπέντε δόκιμους λιμενοφύλακες.

Μπροστά από την παραλία του ΕΝΟΑ και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.

Στη 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο 37 ατόμων, ενώ στην εγκατάσταση ARC-BALUX 25 άτομα της αναδόχου εταιρείας, δέκα της λουτρικής εγκατάστασης «ΝΑΥΣΙΚΑ ΑΕ» και 35 εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σημείο επιχειρούν δύο βυτιοφόρα οχήματα και ένας φορτωτής.

Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, στις οποίες εμφανίζονται σποραδικά ψήγματα πετρελαιοειδών.

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί, προληπτικά, πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ» τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών ΑΡΙΩΝ-ΝΑΥΣΙΚΑ-ΑΦΡΟΔΙΤΗ.

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT» έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών «MEDITERRANEO» και «GRAND BEACH».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ