ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Την συγκλονιστική έκρηξη του πλοίου Πανορμίτης «ξαναέζησαν» οι κάτοικοι της Σούδας

Χανιά: Την συγκλονιστική έκρηξη του πλοίου Πανορμίτης «ξαναέζησαν» οι κάτοικοι της Σούδας
FlashNews.gr

Μνήμες της έκρηξης του μότορ -σιπ «Πανορμίτης» που σημειώθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1979 στο λιμάνι της Σούδας και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό 138 καθώς και πολλές μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές «ξαναζωντάνεψαν» την Κυριακή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Για πρώτη φορά μετά από τριάντα οκτώ χρόνια, παρουσιάστηκαν δύο φωτογραφίες από την στιγμή της έκρηξης που ήταν η μεγαλύτερη σε κατοικημένη περιοχή σε περίοδο ειρήνης.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σούδας Κώστας Φωκάς δήλωσε κατά την διάρκειά της πως «Εκείνο το πρωινό έμελλε να σημαδέψει τις ζωές όλων μας».

Υπενθυμίζεται πως η έκρηξη σημειώθηκε στις 9 το πρωί και ενώ το πλοίο βρισκόταν δεμένο στην προβλήτα μπροστά από την κεντρική πλατεία της Σούδας.Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα. Στα αμπάρια του είχε ακόμη κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα.

FLASH NEWS

Πηγή: flashnews.gr

FLASH NEWS 1

Πηγή: flashnews.gr

Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα ενώ το φορτίο του ως βόμβα εκτοξεύθηκε παντού καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια καταστήματα και υποδομές της περιοχής που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή σε πολλά σημεία του βόρειου τμήματος των Χανίων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

FLASH NEWS 2

Πηγή: flashnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ