ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Προσπάθεια να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο Μοσκοβισί με τον Ε. Τσακαλώτο Ευρωκίνηση Ευρωπαϊκή Ένωση

Περιθώριο έως τις 20 Νοεμβρίου έχει η κυβέρνηση για να κλείσει το μέτωπο των προαπαιτούμενων, να πετύχει την εκταμίευση των δόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι σημαντικές εκκρεμότητες για να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, να επιλυθούν έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος.

Για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην πολιτική διαπραγμάτευση και ειδικά στην επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Αύριο ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα συναντηθεί αρχικά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ώρα 5.30, Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 6.30, στο υπουργείο Οικονομικών).

Την Τετάρτη ο Γάλλος Επίτροπος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.30, στο υπουργείο Εργασίας). Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανοίξει τα χαρτιά του για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος, τους πόρους χρηματοδότησής του, αλλά και το ύψος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο το δημοσιονομικό κενό που καλείται να καλύψει το υπουργείο Εργασίας μέσω των περικοπών στις συντάξεις υπολογίζεται το 2016 σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Στη βάση αυτή ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να έχει παραγωγική συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Χαρίτση. Τόσο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό όσο και στην συνάντηση με τον κ. Σταθάκη αναμένεται να εξετασθεί το θέμα των πλειστηριασμών στην α΄ κατοικία και θα επιχειρηθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» (όπως προ ημερών δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος).

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε σχέση με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικά ισοδύναμα, ώστε να μην εφαρμοστεί ο φόρος. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες πως έχουν αναγνωρισθεί 11 ισοδύναμα που θα μπορούσαν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 390 εκατ. ευρώ από τη μη επιβολή του ΦΠΑ σε σχολεία και φροντιστήρια.

Οι ίδιοι απέφυγαν να επιβεβαιώσουν το εάν ισχύουν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξεύρεση ισοδύναμων στα τσιγάρα, στα ποτά, στα τέλη κυκλοφορίας ή στο μοσχαρίσιο κρέας και αρκέσθηκαν να σημειώσουν πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφού πρώτα δοθεί το πράσινο φως από τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Πλέον η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Στο ίδιο Eurogroup θα επικυρωθεί και η λίστα των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη υπο-δόση (θα περιλαμβάνει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θέματα σχετικά με τους φόρους υπέρ τρίτων, κ.α.) ύψους 1 δισ. ευρώ. Για την εφαρμογή της σχετικής λίστας οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν εκ νέου στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου.

Εάν και η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων κλείσει εγκαίρως τότε έως τις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος που θα κρίνει το χρόνο έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ