ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι ετήσιοι αγώνες πάλης με πρωταγωνιστές... καμήλες

Τουρκία: Οι ετήσιοι αγώνες πάλης με πρωταγωνιστές... καμήλες
REUTERS/Murad Sezer

Μάχη με καμήλες είναι ένα από τα παραδοσιακά αθλητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην Τουρκία, τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε περίπου το 400 π.Χ και αποτελούσε ψυχαγωγική δραστηριότητα διάφορων τουρκικών φυλών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το τουρνουά «Selcuk-Efes Camel Wrestling Festival» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πόλη Σέλτσουκ, κοντά στην Σμύρνη.

Σε αυτό το αθλητικό γεγονός, δύο αρσενικές καμήλες μπαίνουν στην αρένα, παλεύουν μεταξύ τους για 10 περίπου λεπτά και ως νικητής ανακηρύσσεται η καμήλα που δεν θα φύγει από την αρένα ή δεν θα πέσει κάτω. Είναι μια παράδοση που χρονολογείται κοντά στο 400 π.Χ. και τα ζώα αυτά προετοιμάζονται από τη γέννησή τους για αυτή τη μάχη. Μάλιστα, τα ζώα της ερήμου ντύνονται αυτή τη μέρα με πολύχρωμα υφάσματα και διάφορα κοσμήματα.

Ασφαλώς πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν διαμαρτυρηθεί, λέγοντας πως η "δραστηριότητα" αυτή εκμεταλλεύεται τα ζώα και τα εκθέτει στη βία. Παρά τις καταγγελίες, όμως η παράδοση για τους Τούρκους είναι παράδοση και οι διοργανωτές ισχυρίζονται πως φροντίζουν για την ασφάλεια των ζώων.

Κάθε χρόνο η διοργάνωση αυτή προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 150 ιδιοκτήτες καμηλών και περισσότερους από 20.000 θεατές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ