ΚΟΣΜΟΣ

Ο βιολιστής της Μοσούλης

Ο βιολιστής της Μοσούλης
REUTERS/ Muhammad Hamed

Οι μελωδίες του ιρακινού βιολιστή Αμέν Μουκντάντ «πλημμύρισαν» τα συντρίμμια της Μοσούλης, μόλις οι τζιχαντιστές αποχώρησαν από την πόλη.

Ο 28χρονος Μουκντάντ, έκανε μια... ιδιαίτερη συναυλία την Τετάρτη με κομμάτια που συνέθεσε κρυφά στο διάστημα που είχε βρει καταφύγιο στη Βαγδάτη, καθώς κρύβονταν από τους τζιχαντιστές, έχοντας στην πλάτη του μια καταδίκη από το θρησκευτικό δικαστήριο του ISIS.

Όταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στη Μοσούλη, το 2014, έκαναν επιδρομή στο σπίτι του νεαρού μουσικού και κατάσχεσαν τα μουσικά του όργανα, με την αιτιολογία ότι η μουσική του παραβίαζε τους νόμους του Ισλάμ.

Μόλις οι τζιχαντιστές αποχώρησαν, ο Μουκντάντ επέστρεψε στη Μοσούλη και το γιόρτασε με μια συναυλία που είχε διάρκεια μίας ώρας και την οποία επέλεξε να δώσει σε εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία της πόλης, ή τουλάχιστον σε ό,τι απέμεινε από αυτά, στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας.

Οι μελωδίες του «μάγεψαν» ακόμη και τους στρατιώτες που είχαν σημαντική αλλά διακριτική παρουσία στα μνημεία στην περιοχή της αρχαίας Νινευή, όπου ο Μουκντάντ έδωσε την πρώτη του συναυλία, την οποία παρακολούθησαν μόλις 20 άνθρωποι, κυρίως νέοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ