ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική αναδρομή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας

Ιστορική αναδρομή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας
REUTERS/Granma/Handout

Για περισσότερο από μισό αιώνα οι σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας ήταν κάτι παραπάνω από τεταμένες.

Μία σειρά γεγονότων, μετά την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία, είχε οδηγήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και στο να οριστεί ένα εμπάργκο στις όποιες επαφές, οικονομικές και μη.

Επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το πολωμένο κλίμα κατευνάστηκε, Ουάσιγκτον και Κούβα διαπραγματεύτηκαν και επετεύχθει μία κοινώς αποδεκτή συμφωνία.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ παρέμεινε σε ισχύ, όμως χαλάρωσαν οι αμερικάνικες κυρώσεις προς την Κούβα και άνοιξαν νέες ευκαιρίες για εμπορικές και διπλωματικές συνεργασίες, με κυριότερο στοιχείο το άνοιγμα της πρεσβείας της Ουάσιγκτον στην Αβάνα.

Μετά το τέλος της δεύτερης τετραετίας του Μπαράκ Ομπάμα, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Ο επόμενος κάτοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης την συμφωνία Ομπάμα και προχώρησε σε νέες κυρώσεις προς το νησί.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στην προσπάθεια επανοικοδόμησης της φιλίας ΗΠΑ-Κούβας ήρθε προ ημερών με την απόφαση του αμερικανικού ΥΠΕΞ να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της αμερικάνικης πρεσβείας από τη χώρα.

Πλέον μόνο η ιστορία θα δείξει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στις ιστορικά τεταμένες σχέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ