ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ο τολμηρός φωτογραφός που «δαμάζει» τους αιθέρες

Ο τολμηρός φωτογραφός που «δαμάζει» τους αιθέρες
Jin-Woo Prensena/CNNi

Ο Jin-Woo Prensena τα τελευταία τρία χρόνια επιβιβάζεται σε ελικόπτερα και βγάζει φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.

Συνδυάζει την αγάπη του για τα ταξίδια και την φωτογραφία αποτυπώνοντας σε εκπληκτικά καρέ τις περιπέτειές του.

«Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο», λέει στο CNNi, «ξεκίνησα να τραβάω όλες τις εμπειρίες που είχα ταξιδεύοντας. Έτσι σταδιακά ξεκίνησα την ενασχόληση με τη φωτογραφία».

Η εμπειρία του στον στρατό ως αλεξιπτωτιστής τον βοήθησε να ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό για τα ύψη που καλούνταν να αντιμετωπίσει για να βγάλει τις φωτογραφίες του. Άλλωστε, δηλώνει ριψοκίνδυνος και έτοιμος για κάθε δυσκολία.

Σύντροφός του σε κάθε περιπέτεια ο πιλότος φίλος του Aaron Fitzgerald. «Είμαστε και οι δύο τολμηροί», αναφέρει ο φωτογράφος και περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραβάει τις εκπληκτικές πόζες του αναφέρει: «Γεμίζεις αδρεναλίνη, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να είσαι δημιουργικός. Πρέπει να έχεις αντίληψη».

Ο Prensena κάθε φορά που είναι σε αποστολή στους αιθέρες δένεται με έναν ιμάντα για να διασφαλίσει την προστασία του. Τα πάντα στο ελικόπτερο είναι δεμένα για να μην πέσουν από την δύναμη του αέρα. «Η εναέρια φωτογραφία απαιτεί μεγάλη επιμέλεια και προγραμματισμό», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν απρόοπτα. «Αν φυσάει, κουνάει, έχει πολύ θόρυβο» τότε η φωτογράφιση αναδεικνύεται σε ιδιαιτέρως δύσκολο έργο.

Παρά τις συνθήκες εργασίας του οι τελικές φωτογραφίες του Prensena δίνουν μία αίσθηση ηρεμίας. Πρωταγωνιστές του είναι οι καταγάλανες ακτές και οι αμμώδεις παραλίες που στολίζονται από ομπρέλες που φαντάζουν ζαχαρωτά.

Η δουλειά του γίνεται ευρέως γνωστή από στόμα σε στόμα, όμως πλέον έχει και διασήμους στο πελατολόγιό του, όπως η ηθοποιός Τζέσικα Άλμπα.

«Σκέφτομαι πάντα έξω από τα στερεότυπα, προσπαθώ να βρω νέους τρόπους (δημιουργίας)».

Meet the daredevil photographer who hangs out of helicopters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ