ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ κάνει... τουρισμό στο Πεκίνο

Η Μελάνια Τραμπ κάνει... τουρισμό στο Πεκίνο
REUTERS/Thomas Peter

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, που βρέθηκε στην Κίνα συνοδεύοντας στην ασιατική περιοδεία του τον σύζυγό της, Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε να παραμείνει στην πρωτεύουσα Πεκίνο για να την απολαύσει πλέον ως τουρίστρια και όχι ως Πρώτη Κυρία, μετά την αναχώρηση του αμερικανού προέδρου για το Βιετνάμ.

Η Μελάνια Τραμπ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα χαριτωμένα πάντα που φιλοξενούνται σε ζωολογικό κήπο και να επισκεφθεί το Σινικό Τείχος.

Στον Ζωολογικό Κήπο του Πεκίνου η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ τάισε ένα γιγάντιο πάντα ονόματι Γκου Γκου και πληροφορήθηκε για την διατροφή του και την εκπαίδευσή του. Έπειτα χαιρέτησε μια ομάδα μαθητών που την υποδέχτηκαν με κινεζικά και αμερικανικά σημαιάκια και τους μοίρασε λούτρινους αετούς, αφού της τραγούδησαν ένα παραδοσιακό κινεζικό τραγούδι στον χώρο που φιλοξενούνται τα πάντα.

«Σας ευχαριστώ πολύ», τους είπε. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ στη συνέχεια υπέγραψε μια φωτογραφία με πάντα όπου έγραψε το εξής: «Ευχαριστώ τον Ζωολογικό Κήπο του Πεκίνου! Ήταν τέλειο που συνάντησα τον Γκου Γκου! Μελάνια Τραμπ».

Αργότερα το μεσημέρι, η Μελάνια περπάτησε σε τμήμα του Σινικού Τείχους, το μήκος του οποίου ξεπερνάει τα 20.000 χλμ και το οποίο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί οι αρχές της Κίνας ξεναγούν συχνά τους επικεφαλής κρατών και τις συζύγους τους, που επισκέπτονται τη χώρα.

Όπως συνέβη και με προηγούμενες πρώτες κυρίες, η Μελάνια έχει εκμεταλλευτεί αυτή την ιδιότητά της για να προωθήσει σκοπούς όπως η πρόληψη του παιδικού εκφοβισμού και η καταπολέμηση της επιδημίας οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Η Μελάνια έπαιξε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στην περιοδεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, εκθειάστηκε από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μάλιστα την συνέκριναν με την εντυπωσιακή πρώτη κυρία της Κίνας Πενγκ Λιουάν και σχολίασαν την άνεση με την οποία περπάτησε φορώντας γόβες στιλέτο στα πλακόστρωτα της Απαγορευμένης Πόλης κατά την άφιξή της στο Πεκίνο την Τετάρτη.

Χθες Πέμπτη, συνοδευόμενη από την Πενγκ, η Μελάνια παρακολούθησε μια πολιτιστική παράσταση, ζωγράφισε πάντα μαζί με τους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου και συμμετείχε σε μαθήματα μαγειρικής.

Πολλοί από τους χρήστες του Weibo, του αντίστοιχου Twitter της Κίνας, εξήραν την κομψότητα και τις στυλιστικές επιλογές της καθώς και τις πολιτιστικές της ευαισθησίες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες του Weibo ομολογούν ότι προτιμούν την δική τους Πρώτη Κυρία, η οποία στο διαδίκτυο αναφέρεται συχνά ως «Μαμά Πενγκ».

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αστυνομεύονται πιο αυστηρά απ΄ ό,τι συνήθως στη διάρκεια σημαντικών πολιτικών γεγονότων και το αρνητικό ή ευαίσθητο περιεχόμενο είτε απομακρύνεται, είτε μπλοκάρεται άμεσα από τους υπεύθυνους για την λογοκρισία στο Ίντερνετ.

Καθώς αναχωρούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μήνυμα ότι επόμενος σταθμός της συζύγου του θα είναι η Αλάσκα όπου θα «επισκεφθεί τους ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ μας στρατιώτες».

Πάντως, η κόρη και σύμβουλος του Τραμπ, η Ιβάνκα, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στην Κίνα, δεν συνόδευσε τον πατέρα της προς απογοήτευση των πολυάριθμων θαυμαστών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ